Отрязаха ДПС за минимум 4 часа "майчин език" в училище

0
Мнозинството отхвърли идеята, защото официалния език в българското образование е българският
Мнозинството отхвърли идеята, защото официалния език в българското образование е българският

ДПС не се пребори за изучаване на майчин език в училище минимум 4 часа седмично. Депутатите втори ден гледат на второ четене Закона за предучилищно и училищно образование.

ДПС предлага системата на училищното образование да осигурява на учениците, принадлежащи към малцинства, наред със задължението им да изучават и ползват български език, задължителното изучаване на техния малцинствен език най-малко 4 часа седмично по учебния предмет „Майчин език", в съответствие с държавния образователен стандарт.

Мнозинството отхвърли идеята.

Марияна Георгиева от ДПС настоя за правото на идентичност на българските граждани, за които българският език не е майчин. Ние много коректно използваме термина майчин език и това снема всички рискове за предубедените притеснения в обществото, поясни Георгиева. Майчиният език никога не може да бъде имплантиран в национален, увери тя.

ДПС уважава човешките права на всички граждани независимо от етническата принадлежност, подчерта депутатката.

Стоян Мирчев от БСП изтъкна, че и сега изучаването на майчин език е избираем предмет.

Задължителното записване дава основание за политически натиск. Всеки човек трябва да има право на избор, а това става чрез свободноизбираемите предмети", категоричен бе той.

В крайна сметка депутатите приеха, че официалният език в системата на предучилищното и училищното образование е българският.

В училищата, в които се изучава интензивно чужд език, учебни предмети може да се изучават на чужд език в съответствие с държавния образователен стандарт за учебния план.

В училищата, които обучават в съответствие както с държавните образователни стандарти, така и с изискванията на друга държава членка, учебните предмети може да се изучават на чужд език с изключение на учебния предмет Български език и литература.

Изучаването и използването на българския език в системата на предучилищното и училищното образование е право и задължение на всеки български гражданин.

Учениците, за които българският език не е майчин, имат право да изучават и майчиния си език при условията и по реда на този закон и под грижата и контрола на държавата.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари