От РИОСВ признаха, че има замърсяване на Дунав край Русе

0
Основателен бил сигналът за мизерията край бившето КТМ
Основателен бил сигналът за мизерията край бившето КТМ Снимка: Теодор Атанасов

Замърсена е бреговата ивица на река Дунав край Русе.

Това съобщават от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в града. 

Основателен бил сигналът, подаден преди два дни, за замърсяване на бреговата ивица на реката след територията на бившия Комбинат за тежко машиностроене /КТМ/, в посока град Мартен, установили експертите на РИОСВ при съвместна проверка с представители на Басейновата дирекция "Дунавски район" и изпълнителната агенция "Морска администрация". 

Незабавен обход в района показал, че между два неизползваеми шлепа и бреговата ивица има натрупване на пластмасови отпадъци, дървесна маса и отпадъчна органична субстанция.

На проверката са присъствали представители на няколко оператора, които извършват дейност на площадката на КТМ. Взети са водни проби, които ще се изпитват по основните показатели за качество на водите на река Дунав. Резултатите ще станат ясни до седмица. Представители на операторите, присъствали на проверката, са се ангажирали в кратки срокове да почистят замърсения участък от река Дунав.

За установеното замърсяване ще бъде информиран областният управител, тъй като теренът - бреговата ивица на реката, представляват изключителна държавна собственост. В този район се зауства и канализацията на част от територията на Мартен, която няма собственик и оператор, тъй като е изградена при строителството на Комбината за тежко машиностроене в Русе

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари