Осиновяването на деца в България ще бъде улеснено

0
Справка на Агенцията за социални подпомагания показва, че през м. г. са осиновени 626 деца, докато през 2014 г. са 672
Справка на Агенцията за социални подпомагания показва, че през м. г. са осиновени 626 деца, докато през 2014 г. са 672

Процедурата по осиновяване в България ще бъде улеснена, така че сирачетата по-бързо да намерят родители.

Това съобщи социалният министър Зорница Русинова. "В последните няколко години, независимо че има доста голям интерес от страна на кандидат-осиновителите и над 2500 деца, които биха могли да бъдат осиновени, се наблюдава спад в броя на осиновяванията", посочи тя, предаде Стандарт.

Справка на Агенцията за социални подпомагания показва, че през м. г. са осиновени 626 деца, докато през 2014 г. са 672. Броят им започва да намалява от 2010 г., когато са били 838. В същото време в регистъра на осиновителите има около 1500 чакащи родители. Анализът показал, че основните проблеми са недостатъчно бързата и прозрачна процедура за осиновяване. Част от тях може да бъдат решени с промени в Семейния кодекс, които Русинова планира да предложи до десетина дни.

Според Семейния кодекс в момента когато някой иска да осинови дете, трябва да се обърне към отдела "Закрила на детето" в съответната служба за социално подпомагане. Там кандидатите за осиновители биват проучвани в продължение на 3 месеца, след което се вписват в регистъра на осиновяващите. После бъдещите родители започват да чакат предложение за осиновяване на дете, според изискванията, които те самите са вписали в заявлението си. Колкото по-малко изисквания като пол, възраст, здравословно състояние, етнически произход имат към детето, толкова по-малко ще чакат.

"Една от най-важните стъпки за облекчаване на процедурата, която планираме, е, че молбата за осиновяване няма да се изпраща до 28-те регионални съвета по осиновяване, а само до един на национално ниво, който смятаме да създадем", обясни Русинова пред БНТ. Той ще заседава поне 3 пъти в месеца, което ще съкрати процедурата, ще ускори разглеждането на отделните случаи и ще гарантира по-голяма обективност и прозрачност, смята Русинова. Освен това ще се даде възможност и за по-голям обществен контрол. Работи се и върху възможността документи да се подават по електронен път.

"Най-важното е, че ще има доста по-ясни и прозрачни правила при вземането на решенията", добави социалният министър. Създаването на един национален съвет по осиновяване на мястото на сегашните 28 регионални ще гарантира и участието на всички заинтересовани институции като министерството на правосъдието, образованието и здравеопазването, обясни още Русинова. Тя очаква и по-активно участие на неправителствените организации. Според социалния министър оценката на родителския капацитет на кандидат-осиновителите трябва да включва всички гледни точки.

Русинова планира още реформи, които да подобрят системата за правата на децата в България. "Фокусът на политиката на държавата в тази сфера трябва да се обърне към всички деца, а не само към тези, които са в риск", заяви тя.

Източник: Стандарт нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари