Няма кой да ви защити, ако работите без договор

0
Най-често сигналите от страна на сезонните работници са свързани с неизплатени работни заплати
Най-често сигналите от страна на сезонните работници са свързани с неизплатени работни заплати Видео: Канал 3

Работата без трудов договор или при скрити условия са най-обичайните предпоставки за измами, свързани със сезонните работници у нас и в Европа. Когато липсват документи, институциите остават с вързани ръце, когато потърсим закрила. Това изтъкна Дина Христова от Изпълнителна агенция „Главна дирекция по труда“ в предаването „Социална мрежа“.

Нямаш никаква защита в случай, че си се съгласил да работиш без договор или при условия с минимално заплащане и получаване на допълнителна сума на ръка. Най-често получаваме такива сигнали, в които накрая работодателят отказва да изплати устно договореното“, разказва Христова.

Най-често сигналите от страна на сезонните работници са свързани с неизплатени работни заплати, според инспектора, но има и случаи, в които от Бюрото реагират превантивно срещу доказано измамни фирми, но хората отказват да се вслушат в предупрежденията.

Когато бях репортер и трябваше да отразя дейността на Инспекцията по труда, че се опитва да предупреди хората за фирма, която мами работници в Испания, разследващи органи отиват на автогарата и предупреждават хората в автобус, тръгнал натам, но само 3-4 души от 20 се отказаха. Тогава имаше едно момче под 30 години, което попита - „Ами, ако все пак реша да отида и ме измамят, държавата какво ще направи за мен?“ Няма какво повече да направи държавата, когато сами отказваме да се пазим“, разказа още Дина Христова.

Три са най-важните неща, които един сезонен работник зад граница трябва да знае, според инспектора - пълно разбиране на документацията, която подписва, пълна информация за фирмата, в която възнамерява да работи, и установяване на предварителна връзка с местните посолства и синдикати, за да има към кого веднага да се обърне при злоупотреба.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари