Над 70% от родителите са против идеята за по-ранно начало на учебната година

1
Проблемът на нашата учебна година не е в продължителността, а в разпределянето на времето в нея
Проблемът на нашата учебна година не е в продължителността, а в разпределянето на времето в нея Видео: NOVA

Разговор с Юлиян Петров от КТ "Подкрепа" и Пламена Николова от "Национална мрежа за деца"

Разногласия за старта на учебната година. 73% от родителите застават срещу идеята за по-ранно начало, предава NOVA.

Учениците също са против. Между директори и учители обаче има разминаване в позициите. Трябва ли да догоним европейските стандарти и именно в продължителността на учебната година и ваканциите ли ще се изразява това?

"Българските деца не учат по-малко от европейските като продължителност. В статистиката сме над средата. Коледната ваканция ни е най-малка, сравнено с Европа. Не трябва да се забравя, че учебен материал, който при нас се учи в 5 клас, в Европа се преподава в 8 клас", това каза в "Социална мрежа" Юлиян Петров от КТ "Подкрепа".

Относно съдържанието на учебния материал синдикалистът припомни, че вече от десетина години се говори за намаляване трудността и академичността му, а в момента се формира група, която да работи изключително в тази посока.

"Съпротивата на родителите бе предизвикана от начина, по който бе представена идеята за промяна началната дата на учебната година. Родителите искат повече качество в обучението, а не безсмислени според тях смени на дати", каза Пламена Николова от "Национална мрежа за деца".

Според нея проблемът на нашата учебна година не е в продължителността, а в разпределянето на времето в нея.

"Ако искаме да увеличаваме учебното време, както и ефикасността на обучението, това може да се случи и в настоящата програма. Не е нужно да се променя краят и началото на учебната година", убедена е Николова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари