НА ЖИВО: Здравният министър обявява нови решения за пандемията

2
Министър, лекари и фармацевти призоваха за всеобща ваксинация
Министър, лекари и фармацевти призоваха за всеобща ваксинация

Съсловните организация отправиха общо послание за единомислие и национална мобилизация

За национална мобилизация и всеобщо ваксиниране призоваха здравният министър Стойчо Кацарови представители на съсловните организации - Български лекарски съюз, Български зъболекарски съюз, Български фармацевтичен съюз и Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи, които дават пресконференция за медиите. На събитието в министерството присъстват и представители на национално представителните пациентски организации - Българската асоциация за закрила на пациентите, Национална пациентска организация и Сдружение за развитие на българското здравеопазване.

"Може да сме имали различия и да сме се карали, но по отношение на ковид нямаме различия. Ситуацията е критична, всички сме изправени пред една огромна заплаха, затова е нужно общо послание. Искаме да отправим призив за единодействие и национална мобилизация", заяви Кацаров, предава вестник Сега.

Представителят на медицинските сестри заяви, че 45% от медицинските сестри са имунизирани, но те са малко. "Недостигът вече е над 35 хиляди, възрастните се пенсионираха. Затова отправяме призив: "Пазете се, за да пазите и нас. Здравната система трябва да оцелее и да продължи да съществува. Ваксинирайте се", заяви Милка Василева от Българската асоциация за професионални здравни грижи.

"Над 40% лекари по дентална медицина са ваксинирани - това е добро, но не е много добро. Загубихме много светли личности без време благодарение на грешните послания, давани и от наши колеги. Това не трябва да продължава. Ние трябва да докоснем душата на човека, за да убедим всеки в правотата на предпазването на човека", заяви и д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз.

"Страхът се бори със знание. Това знание трябва да се предоставя по достъпен и разбираем начин, за което считам, че понякога сме длъжници. Тук не виждам една много важна институция - Изпълнителна агенция по лекарствата, тя трябва да влезе в ролята си за тази позакъсняла образователна кампания", коментира шефът на фармацевтичния съюз проф. Асена Сербезова. По думите й само апелът вече няма да свърши работа - трябва ни план, който да включи всички медицински съсловия, за да преборим страха. Според нея числата са красноречиви - над 90% от хоспирализираните не са ваксинирани.

Иван Маджаров, председател на БЛС коментира, че щом 99% от лекарите по света твърдят едно нещо и само 1-2% твърдят обратното, е редно да се замислим, че мнозинството е право. Той призова да изберем науката пред конспирацията.

От Националната пациентска организация коментираха, че България се е провалила в борбата с коронавируса. "По-добрият вариант е да се признаем една грешка и да се опитаме да я поправим. В тази тежка вълна трябват смели действия, дори да бъдем нестандартни - не само фармацевтите да поставят ваксини, но и да се поучим от опита на страните с 80% ваксинирани, където ваксинират и немедицински лица", заявиха оттам. Според тях е по-добре късно да си сложим ваксина, отколкото изобщо да не си поставим. "За бога братя, ваксинирайте се", посочи д-р Станимир Хасърджиев от националната пациентска организация.

Миналата седмица, на връх поредната пандемична вълна, в здравната система се отвориха няколко фронта. От една страна, фармацевтите заведоха иск срещу Народното събрание и Министерския съвет заради дискриминационно отношение към магистър-фармацевтите, които не получават средства за първа линия като останалите медицински специалисти. Те подписаха анекс за удължаване на договора си с касата (настоящият изтече в неделя), който регламентира даването на лекарства по COVID рецепти, но с кратък срок и много условия. От друга страна, Българският лекарски съюз сезира прокуратурата, ДАНС и Агенцията за държавна финансова инспекция - според тях парите, които бяха отпуснати допълнително с актуализацията на бюджета за здравната система се разпределят по незаконосъобразен начин от страна на ръководството на НЗОК.

Проблеми има и с изписването на безплатните лекарства - въпреки че от МЗ съобщиха, че още от миналата седмица такива ще може да се предписват не само от COVID зоните, но и от личните лекари, джипитата все още нямат тази възможност, която според тях може да заработи едва след изчистване на всички детайли и спорни моменти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари