Корнелия Нинова се срещна с работодателските организации - договориха компенсации

0
Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова проведе среща с работодателските организации по актуални теми, свързани с цената на електроенергията
Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова проведе среща с работодателските организации по актуални теми, свързани с цената на електроенергията Видео: NOVA

 

Министърът на икономиката Корнелия Нинова се срещна с работодателските организации. Причината - цената на електроенергията, бизнес климата и мерките за подкрепа на икономиката

 През миналата седмица депутатите замразиха цените на тока, парното и водата. Наложеният мораториум е със срок до края на март следващата година, предаде NOVA.

Според премиера Кирил Петков обаче е възможно замразяването на цените да отпадне и по-рано.

„В резултат на здравната и енергийна криза има една непредвидимост в бъдещите събития, която кара българските фирми да се чувстват несигурни. Искаме да им осигурим сигурност. Необходимо е да бъдат взети краткосрочни и дългосрочни мерки. Като част от краткосрочните е важно да се намери компенсаторен механизъм за бизнеса след въведения мораториум. Необходимо е мерките за подпомагане на българските фирми, засегнати от COVID кризата, да продължават и след 1 януари. Повечето мерки като 60/40 и 80/20 са до края на декември. Ще внесем предложение те да продължат да действат и от догодина. Важно е да се работи и по бюджетната рамка за догодина”, обясни Нинова. По думите ѝ са започва работа по предложените изменения в подзаконовите нормативни актове.

Корнелия Нинова беше категорична, че ще се настоява компенсации за бизнеса да има още за месец декември.

На това мнение са и родните работодатели. Васил Весел от АИКБ обясни, че се чака решение за компенсациите за декември, за да знае бизнесът как да процедира.

Обсъдихме цената на електроенергията и мерки за компенсиране на потребителите- цените растат непредсказуемо. Ние предлагаме да има долен праг на компенсиране от 150 лв. Това би била цената за всички, ако има регулиран пазар. Не смятаме, че трябва да има таван на компенсациите, тъй като цените са непредсказуеми. Средства за компенсации има, те се трупа. При тези цени за един месец АЕЦ „Козлодуй” би спечелил 600 милиона лева например”, обясни Велев.

Министър Нинова коментира още, че работодателските организации у нас осигуряват над 82% от наетите работни места в България.

„Те осигуряват 86% от брутната добавена стойност и над 50% от износа на страната. Това е гръбнакът на икономиката и нейна най-съществена част. За да има средства за всички останали политики е необходима работеща икономика”, допълни тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари