Момиченце от Разград, родено без крака и ръце, вече може да пише

0
10-годишната Еля вече има протези
10-годишната Еля вече има протези Видео: Кис 13

Момиченце от Разград, родено без ръце и крака, вече може да пише с нови протези. 

Благодарение намесата и предприетите от общината действия, 10-годишната Еля Реджебова от Разград, която е родена без крайници, вече има протези - ръце, като предстои да й бъдат поставени такива и на краката.

Това съобщи днес заместник-кметът Ердинч Хасанов в Дневния център за деца и младежи с увреждания. Именно там Еля получава необходимите грижи и рехабилитация.

Когато през 2015 година в общинското ръководство научават за случая с Еля, веднага са предприети действия, за да се помогне на детето. Създадена е организация за подпомагане, в която масово се включват и хората от Ясеновец. Детето е изпратено за лечение в Горна баня. Нещата обаче тръгват в положителна посока с бърз темп, когато заместник-кметът Ердинч Хасанов се свързва с проф. Дюкянджиев, работил към Академията на науките в Латвия по бионично протезиране. Той поема ангажимент да изработи протези за липсващите крайници на детето, като условието е било да се заплатят само материалите. Намерени са държавни средства 4200 лв. за целта чрез "Социално подпомагане".

Еля вече е завършила втори клас и може да пише с протезираната ръка. Сега се очаква поставянето на крака, което е планирано за есента. След това пък ще се премине към подхопдяща рехабилитация, за да се научи да ходи.

Междувременно е станало ясно, че е необходимо да се усъвършенства дясната ръка, която да може да поеме повече функции и да издържа по-голямо натоварване.

Заради случая с Еля, има идея в някое от разградските училища да се разкрие паралелка за изработване на протези.

Източник: КИС 13
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари