Кристалина Георгиева: Covid-кризата "далеч не е приключила"

0
МВФ изчислява, че общите разходи за кризата ще достигнат 12 трилиона долара
МВФ изчислява, че общите разходи за кризата ще достигнат 12 трилиона долара

МВФ изчислява, че общите разходи за кризата ще достигнат 12 трилиона долара

Международният валутен фонд предупреди в сряда, че коронавирусната криза "далеч не е приключила" и подчерта необходимостта от многостранно сътрудничество, за да се осигурят адекватни доставки след разработването на ваксина срещу Covid-19.

В публикация в списание "Форин полиси" (Foreign Policy), управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева и главният икономист Джита Гопинат заявяват, че продължаващото икономическо възстановяване от кризата е резултат от бързото прилагане и безпрецедентният мащаб на държавната подкрепа и на подкрепата от страна на централните банки, но ще са необходими повече усилия в тази посока, предава БНР.

Според тях световната икономика дава признаци за напредък от тежкия спад, причинен от пандемията, но пълно възстановяване е "малко вероятно" без ваксина срещу Covid-19.

"Възстановяването остава много нестабилно и неравномерно в отделните региони и сектори. За да се гарантира, че възстановяването ще продължи, от съществено значение е подкрепата да не се оттегля преждевременно", пишат те в съвместната публикация.

Те подчертават, че правителствата трябва да продължат да подкрепят работниците и предприятията, тъй като безпрецедентната криза може да доведе до вълна от банкрути и загуба на работни места. Въпреки резкият скок в производството, потреблението и заетостта заради облекчаването на ограничителните мерки, кризата далеч не е приключила, предупреждават още те.

Двете видни представителки на МВФ също така подчертават значението на "справедливото разпространение на ваксини" за равномерното подобряване на икономиката в световен мащаб.

МВФ изчислява, че общите разходи за кризата ще достигнат 12 трилиона долара до края на 2021 г., като страните с ниски доходи вероятно ще се нуждаят от постоянна подкрепа.

МВФ предостави спешно финансиране на 75 държави, включително 47 държави с ниски доходи, и заяви, че е готов да предостави допълнителна подкрепа на по-широк кръг от страни със средни доходи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари