Коронавирусът влезе във фирмите

0
Предприятия бяха принудени да затворят
Предприятия бяха принудени да затворят

Коронавирусът нанесе значителни щети до момента, и не се знае какви ще бъдат в следващите месеци.

Доста фирми затвориха предприятията, освободиха работниците. Други обаче продължиха - било защото имаха поръчки за изпълнение, или произвеждат стоки, за които има пазар, или собствениците прецениха, че няма опасност, пише Банкеръ. В последните десетина дни обаче няколко предприятия бяха принудени да затворят, защото бяха открити случаи на заразени с коронавирус работници.

Работници от още едно предприятие в Доспат са позитивни за новия коронавирус, информират от РЗИ-Смолян. Седем души от фирма за производство на плетиво в града са показали положителни проби. На предприятието са предписани противоепидемични мерки и пълна дезинфекция на помещенията, уточняват от РЗИ.

Заразените работници са поставени под 28-дневна домашна изолация при наблюдение от личните лекари. На 14-дневна карантина са подложени колегите им от предприятието, които са били в контакт с тях. Новите случаи на коронавирус станаха известни, след като собственикът на предприятието осигури тестове за всички работници.

Преди това имаше случай е в Сърница. Със заповед на директора на Районната здравна служба в Пазарджик д-р Фани Петрова бе разпоредено временно преустановяване дейността на цех за облекло в града. Шест от потвърдените нови случаи в родопския град са били на работнички в цеха. Там ще бъде извършена основна дезинфекция.

До момента Районните здравни инспекции съобщиха за подобни случаи в Доспат, Стара Загора, Пазарджик...

Епидемиологичната обстановка в община Доспат се усложни след регистрирания случай на постъпила с коронавирурс в болница в съседна област работничка от предприятие за детски играчки. При проследяване на контактните с нея лица става ясно, че източникът на заразяване е вероятно на работното й място. Следва масово изследване на над 220 работници в цеха, при което са потвърдени 48 положителни проби досега. От РЗИ- Смолян предполагат, че заразата е проникнала в Доспат от Сърница, от където са част от работещите в предприятието.

Няма данни за новозаболели работници от двете локални огнища на заразата - предприятието за преработка на птиче месо "Градус" и текстилната фабрика "Наталия".И днес продължават изследванията на работниците в двете старозагорски фирми, утре се очакват последните резултати. /ПП/

В края на месец май Covid-огнище спря някои от производствените линии в завода за производство на авточасти "Костал България Аутомотив" ЕООД в Индустриалната зона на Пазарджик. Заразените с коронавирус работници са от три различни области - Пазарджик, Смолян и Пловдив.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари