Коронавирусът може да се разпространи на разстояние от осем метра

2
Дистанцията до 3 м не е достатъчна да ни предпази от заразяване
Дистанцията до 3 м не е достатъчна да ни предпази от заразяване

Германски учени са открили, че коронавирусът може да се разпространи на разстояние от осем метра.

Това е посочено в съобщение за печата на Хелмхолцовия център за изследване на инфекциозни болести (HZI), цитирано от TACC

Съвместно проучване с участието на учени от HZI, Университетската болница в Хамбург-Епендорф (UKE) и Института по експериментална вирусология в Лайбниц (HPI) разгледаха епидемията от новия коронавирус през май 2020 г. в най-големия месопреработвателен комплекс в Германия.

Както е посочено в съобщение за пресата, в месопреработвателното предприятие коронавирусът се предава от един служител на няколко души в радиус над 8 м. Разпространението на коронавирусна инфекция се осъществява главно в отдела за добитък, където въздухът циркулира и и се охлажда до 10 градуса по Целзий.

"Нашите резултати показват, че условията на труд, които включват ниски температури, лошо подаване на свеж въздух и постоянно изпомпване на въздух през вътрешния климатик, както и тежката физическа работа, са допринесли за предаването на коронавируса на дълги разстояния", каза проф. Адам Грундхоф, ръководител на изследователския екип на HPI.

Тези фактори обикновено играят решаваща роля при огнища на коронавирусна болест в месо- или рибопреработвателни предприятия, каза той. „При тези условия разстоянието от 1,5 до 3 м очевидно не е достатъчно, за да се предотврати заразяване, казва професорът.

„Нашето проучване показва как вирусът се предава на работното място, където се срещат различни фактори, които влияят върху разпространението на инфекцията на сравнително дълги разстояния“, казва Мелани Бринкман, ръководител на изследователската група HZI. „Сега възниква важен въпрос: при какви условия е възможно предаването на вируса на големи разстояния в други области на живота?"

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари