Контрабандисти от Турция унищожават популацията на делфините

0
Зюддойче Цайтунг обръща внимание на проблема с мъртвите делфини в Черно море
Зюддойче Цайтунг обръща внимание на проблема с мъртвите делфини в Черно море

Немското издание Зюддойче Цайтунг обръща внимание на проблема с мъртвите делфини в Черно море, който вълнува обществото от години, а тази година придоби катастрофични измерения.

Преди две седмици активиста на „Да запазим Корал“ Атанас Русев се срещна и обсъди проблема с премиера Бойко Борисов. Той представи изследването* на независимото гражданско сдружение, извършено според най-модерните ГИС-технологии, системите на френската и българската метеорологична служна (MOTHY, АЛАДИН) и американския океански модел HYCOM. Според изследването масовото измиране на малки делфини се дължи на незаконни мрежи за улов на калкан в икономическата зона на България, Румъния и Украйна, пише Биволъ.

Контрабандистите, идващи най-често от Турция, печелят милиони евро от този незаконен бизнес и едновременно унищожават популацията на калкана и на делфините. 

Публичната комуникация на министрите след срещата при премиера обаче се фокусира абсолютно произволно и грешно върху забраната на риболова в зони с популации на делфини. Все едно контрабандният риболов на калкан е разрешен.

Защо контрабандистите са „невидими“?

И до момента ведомствата, отговорни за предотвратяването и наказването на назаконния добив в нашите води са в ступор и не предприемат нищо. Възможно ли е обаче гемиите на контрабандистите да са невидими за радарите на военните и недостижими за катерите на бреговата охрана?

Обяснение за това бездействие има и то не е лицеприятно. Името му е корупция на най-високо ниво в БНА и МВР. Защото бизнесът с калкан носи милиони. 

Незаконният риболов е една от най-доходоносните дейности на организираната престъпност. Това изтъкна на конференция през октомври 2015 г. държавният секретар на САЩ Джон Кери. Той подчерта директната връзка между нелегалния риболов в особено големи размери, трафика на хора и контрабандата с наркотици.

Решението е просто, но се иска политическа воля, за да бъдат арестувани и конфискувани няколко бракониерски кораба, а членовете на екипажите да бъдат разследвани и съдени.

Край на редакционния коментар

Зюддойче Цайтунг: Трагедията на делфините в Черно море

Един възрастен делфин изяжда до 20 кг. риба на ден. Поради този факт хората, които си изкарват просто прехраната с риболов в Черно море гледат на тях като на конкуренция, а не като на защитен вид.  Но днес по плажовете на България и Румъния се срещат все повече умрели делфини и преди всичко представителите на вида умират в открито море, където се хвърлят гигантски мрежи за нелегален улов.

В тази връзка Атанас Русев взима присърце историята на едно малко момче. То идва в началото на юли на почивка с родителите си на българското Черноморие. Морето изважда на плажа едно бебе-делфин и малкият го взима на ръце и го занася на родителите си. Надява се, че делфинчето ще се събуди, ако се погрижи за него. Но то е мъртво, както още със сигурност стотици други на плажовете в България и Румъния, изхвърлени на брега. Това се превъръща в трагичен рекорд, който шокира туристите и в България. Рекорд, който стига до вниманието и на министър – председателя. Тази година по официални данни в България до средата на юли са намерени 108 умрели делфина. Много повече отколкото в предходни години. Според г-н Русев, който е основател на сдружението „Да запазим Корал“, бройката е далеч по-висока. „През 2015 при нас достигна информация за намерени 300 мъртви делфини. И това е само върхът на айсберга, защото повечето делфини умират далеч в открито море. „ казва Русев.

Делфините се оплитат и давят в мрежи за бракониераски улов на калкан – над 100 м широки, далеч навътре в морето.

„След това рибарските мрежи се почистват, а удавените делфини се изхвърлят от тях. Морските течения изваждат едва 5-10% от тях на брега. Това означава, че в морето има хиляди мъртви делфини“, казва Русев, който от години се опитва да привлече общественото внимание към този проблем, до днес без особен успех.

В България глобата за малтретиране или убийство на делфин е 10 000 евро или до 5 години затвор. “Аз не съм чувал за нито един случай, в който такава санкция да е наложена“, казва Русев.  „Когато намерим мъртъв делфин, както се вижда и на направените снимки, личи че по него има нарези от мрежи. Въпреки това нищо не се случва. Г-н Русев намира подкрепа едва след като се свърза с морския биолог Разван Попеску от Констанца, в съседна Румъния. От 16 години Попеску се занимава с морски бозайни. За периода 2007 до 2012 е ръководител на катедра, която изследва причините за смъртността на делфините.

„Естествено делфините измират и от бързи моторни лодки, болести, но 4 от 5 документирани от нас случаи умират от рибарски мрежи.“, казва Попеску. Попеску и Русев събират през 2015 доказателства за смъртност с белези от рибарски мрежи, на основание на 250 разгледани случая. Но това не е достатъчно и Русев търси следващ ход. Той се занимава професионално с изследване на пещери и преди 6 години спасява група блокирани туристи. Тогава министър – председателят, Бойко Борисов, му благодари и му предоставя контакт, който Русев може да използва по всяко време. Това лято, когато случаите на умрели делфини зачестяват, г-н Русев използва директната си връзка с Борисов. От това произтича среща с Русев, министъра на околната среда и водите и др. От срещата произтича проект за забрана на риболова, в зоните, в  които популацията на делфини /зоните на популация на калкана/ е висока. Министър – председателят прави разпореждания и налага на министрите да ги изпълнят. Освен забраната на риболова / в тези зони/, легалните рибари също така ще бъдат принудени да сложат предаватели на мрежите си и да излъчват сигнали, за да отблъскват делфините, каза министър Десислава Танева. Български риболовни организации протестират, защото твърдят че 7000 работни места ще бъдат закрити.

Морският биолог Попеску казва: „Изключително трудно е да спреш риболова, без да направиш много сериозни изследвания.  Скъпо е и слагането на предаватели по мрежите, а и това няма да забрани на бракониерите да поставят мрежи. Нелегалният риболов в Черно море е много разпространен и става все повече. През май 2016 румънска брегова охрана спря на 120 км от румънска територия нелегален турски рибарски катер. Попеску прави снимки и открива 6 мъртви делфини във водата. Лодката е конфискувана, а капитанът вкаран в затвора. За съжаление подобни стъпки срещу нелегалния риболов са много малко. Почти няма контрол и бизнесът е много доходоносен. Смятаме, че ¾ от рибарския бизнес е нелегален. Нелегалните ловци допринасят за странични проблеми, като така наречения Ghost Fishing  или Призрачните мрежи, които се изоставят при приближаване на бреговата охрана при опити за избягването и.”

През последните няколко години нелегалният риболов се увеличава драстично. 1000 км мрежи са изоставени и делфините влизат в тях като в капан, заедно с рибата. Ефективните мерки според Попеску са тези мрежи да бъдат прибрани, но повече от 10 г. по този въпрос в двете държави не се прави нищо. В България според активиста Русев въпреки израазеното желание на министър-председателя Борисов поради факта, че министерствата имат малък бюджет, а рибарите имат силно лоби, никой няма интерес за ефективно предпазване на делфините и всички се правят на разсеяни. На поредна среща между инстанциите в Бургас се говори много повече да се търсят още и още причини за измиране на делфините, отколкото за преките и ясни мерки, които да се вземат. Но това в очите на Русев вече е ясно. Преди няколко дена той отново се обърна към министър-председателят и се надява този път да обсъди с него  конкретен план за действие.

Превод на статията: Сдружение „Да запазим Корал“

Източник: Биволъ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари