Кой все пак направи сайта за електронни винетки?

0
Когато даваш 150 млн. лв за електронна система, би било редно да очакваш да получиш срещу тях и сайт
Когато даваш 150 млн. лв за електронна система, би било редно да очакваш да получиш срещу тях и сайт Снимка: БГНЕС

Когато даваш 150 млн. лв за електронна система, би било редно да очакваш да получиш срещу тях и сайт. Миналата седмица се оказа, че това не е така.

По време на хаоса с електронните винетки в първите дни на новата година се разбра, че "Капш Трафик Солюшънс", които изграждат системата за електронни винетки и тол системата, не са отговаряли за прословутия сайт bgtoll.bg. Тяхна отговорност е била следващата стъпка - web.bgtoll.bg, където се извършват плащанията.

Ето защо миналата седмица "Капитал" е задал въпрос на пътната агенция кой е изработил сайта. Не получихме отговор. Няколко дни по-късно, в петък в ефира на bTV, проф. Олег Асенов от Националното ТОЛ управление все пак каза коя е фирмата зад сайта. "Този сайт е изграден от компанията "УПХ" ЕООД тя носи отговорността за една година по поддръжката и хостването", уточни проф. Олег Асенов. Той заяви, че е препоръчал на ръководството на АПИ в свой доклад фирмата да бъде санкционирана с около 50% от възнаграждението - или 10-15 хил.лв.

От тази оскъдна информация стана ясно и защо Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) го е възложила без търг - стойността е била под 30 хил.лв., тоест под задължителния праг за обявяване на обществена поръчка.

Кое е дружеството

Фирмата "УПХ" е на 34-годишният Даниел Лазаров, който според регистъра ДАКСИ няма участие в собствеността или управлението на други компании, и е основана през август 2015г., сочи справка в Търговския регистър.

Дейността на "УПХ" е свързана с изграждане на интегрирани информационни системи, изграждане и поддръжка на интернет базирани информационни ресурси, системна интеграция на системи за управление на съдържанието, системи за електронна търговия и системи за управление на работа с клиенти, разработка на мултимедийни приложения и др.

От създаването си дружеството расте значително - за 2015г. има 78 хил.лв. приходи, а през 2016г. близо 10 пъти повече - 765 хил.лв. За 2017г. компанията отново удвоява приходите си - 1.596 млн.лв.

Видно от финансовите отчети, персоналът също се увеличава - от 27 на 54 души.

В края на 2016г. Асоциацията на дунавските общини "Дунав" възлага на обединение, в което "УПХ" участва заедно с "Имидж Фактори", поръчка за разработване на промоционални материали за 153 хил.лв. За 22.7 хил.лв. без ДДС е трябвало да разработят концепция и приложение за смартфон. За 130 хил.лв. пък е трябвало да изработят и отпечатат информационен каталог в тираж 10 хил. броя.

Фирмата е участвала в търг на Централната избирателна комисия, но е била отстранена за прозрачен плик, от който се е виждала офертата им.

На какъв принцип и защо обаче "УПХ" е получила създаването на bgtoll.bg, не става ясно. "Капитал" опита да се свърже с компанията на телефон, посочен в сайт за обяви за работа, както и изпрати SMS, но не получи отговор. Попитахме и АПИ, но отговор оттам не се получи. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари