КАТ да проверява за детски столчета край училища и градини

0
Без тоягата и моркова, няма да се реши проблемът, заяви пътен експерт
Без тоягата и моркова, няма да се реши проблемът, заяви пътен експерт Снимка: БГНЕС

България отново в дъното на статистиката по брой на жертви на пътя.

Темата в предаването "Всичко коз" по Канал 3 коментираха Председателят на Асоциацията на пострадалите при катастрофи  Владимир Тодоров и експертът по пътна безопасност и бивш шеф на КАТ Алекси Стратиев.

"Пътната безопасност е световен проблем. Ние обаче пак сме на дъното на тази класация. Сега акцентът на нашите кампании е безопасността на децата, защото ако тенденцията е за намаляване на жертвите при възрастните, то при децата не е така. 32 загиват всяка година – това е една класна стая. И нашият призив е да се правят проверки от пътните полицаи и пред детските градини, и пред училищата. И като се напишат 50 акта, най-вероятно тези родители ще се сетят. Защото без Пътна полицията, без тоягата и моркова, няма да се реши проблемът", заяви Владимир Тодоров.

"Подкрепям г-н Тодоров. Трябва да има контрол и на пътя, но и на местата, където има концентрация на движение на деца. Да, ние искаме да ги възпитаваме в училищата, но се оказва, че голям процент те биват убити от родителите си. Което значи, че явно трябва да работим и с родителите", заяви от своя страна Алекси Стратиев.

"Основното възпитание е в семейството. Никой не бива да разчита на детска градина или училище. Немалко трябва да се обърне внимание на родителите. И затова, колкото и глупаво да звучи, е добре да има един такъв контрол дали родителите се грижат за децата си. Естествено е това да бъде около местата, където има концентрация на деца", добави той.

Експертите коментираха и горещата тема с предложението за рестрикции към възрастните шофьори, което впоследствие се оказа, че не било съвсем правилно предадено.

"Получи се развален телефон и недобра комуникация. Имаме проблем в България, че когато си сменяме книжките на 10 години, трябва да минем през един чисто формален медицински преглед. Затова и се налага да се мисли за други неща. Но ако има един истински преглед, то ще отпадне изискването за тях. Т.е. тук имаме проблем, че част от лекарите дават формално бележки. Иначе нормално е, както младите шофьори са рискови, така и с възрастта отслабват някои реакции. Но това не е фатално – просто трябва да има един реален преглед", коментира Тодоров.

"Това го споделям до някаква степен. Никой обаче не е представил статистика колко са възрастните водачи над 64 г. и колко от тях са участвали в катастрофа. Аз си направих една много груба статистика и излиза, че 13% от шофьорите са рискови. И само 21% от тях са възрастни водачи. Но истинската статистика трябва да я представи Пътна полиция.

Това, което ме притесни е, че тази информация бе представена от много високо ниво – бе казано дори, че се слага край на безсрочните книжки, а то в България всъщност такива няма", заяви Стратиев.

"Категорично заставам зад мнението, че младите водачи нямат и опит. За тях има и статистика, че причиняват голям процент от птп-тата. Но тук вече говорим и за недобрата подготовка в автошколите", каза Владимир Тодоров

"Но проблемът не е само подготовката, защото дори и да не си добре подготвен, няма да минеш изпита", добави Стратиев.

"Защото на някои му стигат и 5 часа, а на друг не му стигат и 50. За мен важно е изпитът. Но е по-лесно е да се обвинят младите водачи, да се обвинят възрастните водачи", заключи Алекси Стратиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари