Карат партиите да спрат "троловете" си преди изборите

0
ПР специалисти се обявиха против интернет троловете и фалшивите новини
ПР специалисти се обявиха против интернет троловете и фалшивите новини Видео: Нова телевизия

Специалисти от пет български професионални организации в сферата на комуникациите приеха декларация, с която се противопоставят на използването на платени или провокирани коментатори в интернет, познати като „интернет тролове”.

Повод за това е предстоящият старт на предизборната кампания - период, в който обичайно тази практика се активизира, предаде expert.bg.

Организациите, приели декларацията, са Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО), Българска асоциация на PR агенциите (БАПРА), Дружество на ПР специалистите към СБЖ, Българска академична асоциация по комуникации (БААК) и Асоциация на специалистите по комуникации в общините (АСКО).

Професионалистите призовават всички политически партии да заявят ясно, че няма да ползват интернет тролове в своите предизборни кампании. Обръщат се също така към медиите и администраторите на страници и групи в социалните мрежи да модерират отговорно коментарите под материалите и да обявяват публично, когато има такива случаи.

Практиката да се използват тролове е в пълно противоречие с етичните принципи в PR и може да навреди сериозно не само на личностите, а и на гражданите. Това манипулира и ограничава свободата на избора – нещо, което трябва всячески да избягваме. Всички имаме нужда от честна и открита предизборна кампания, със сблъсък на идеи, а не на подмолни и вредни трикове“, казаха Мануела Тотева, шеф на УС на БДВО и Екатерина Димитрова, Председател на УС на БАПРА по повод съвместната декларация.

В декларацията PR специалистите се противопоставят категорично и на практиката на създаване и разпространение на фалшиви новини (fake news) и подчертават, че тя влияе негативно върху информационната стойност и ползите за гражданите и може да доведе до сериозни обществени последствия.

Източник: expert.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари