Какво се прави на Цветница и защо върбовите клонки са толкова важни за празника?

5
Смята се, че върбата е най-мощният защитник от злото и болестта
Смята се, че върбата е най-мощният защитник от злото и болестта Снимка: БГНЕС / Архив

Всяка година Цветница се празнува на различни дати и се празнува седмица преди Великден. Цветница отбелязва Влизането на Господ в Йерусалим

На 17 април 2022 г. всички православни християни ще празнуват един от най-големите празници - Цветница.

В този светъл ден се провежда тържествено поклонение във всички храмове и църкви.

Също така в този ден са позволени някои изключения във Великия пост. Позволено е да се яде риба. Месо, яйца и млечни продукти остават забранени.

На Цветница, всеки вярващ трябва да посети храма, а също и да освети върбови клони. Смята се, че върбата е най-мощният защитник от злото и болестта. Осветената върба трябва да се постави в къщи при иконата. Също така, с осветените върбови клонки трябва да понабиете внимателно вашите роднини, за да ги предпазите от болести, пише За Жената

От древни времена е било обичайно да се бие с върбови клони с леки движения, като по този начин се отървава от злото око, различни болести и неразположения.

Разбира се, най-важното на този ден е искрената молитва. Специална сила в този ден има молитвата за здраве.

Не забравяйте този ден и милостта. Направете малко дарение на нуждаещите се. Ще привлечете богатство в живота си.

Този празник е забранено да се ругае, както и извършване на тежка работа. Трябва също да отложи измиването и почистването на къщата. Опитайте се да прекарате този ден в добро настроение, тогава късметът ще ви придружи през цялата година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари