Преди Успение Богородично - какво повеляват традициите?

0
На 15 август отбелязваме Успение Богородично - един от големите християнски празници
На 15 август отбелязваме Успение Богородично - един от големите християнски празници Видео: NOVA

Всяко семейство трябва да замеси и разчупи богородичен хляб

На 15 август отбелязваме Успение Богородично - един от големите християнски празници, свързан с интересни традиции в цялата страна, припомня NOVA

В Кюстендилско жените замесват специален обреден хляб, който има важна роля в ритуалите на самия празник.

Назад във времето питката се е замесвала с брашно, вода, квас и сол. Използвала се чиста кладенчова вода. Обредният хляб се е пекъл на огън в специални глинени подници. По същия начин днес ритуалът е запазен в много от селата в Кюстендилско.

И преди, и сега, за детайлите по украсата на погачата се впряга цялото въображение. Преобладават символи, свързани с плодородието. Питката е специална и заради молитвите, които се изричат. По традиция те са свързани с добруването на семейството. Обичаят „Панагия” е типичен за Кюстендилския край. На 15 август всяко семейство трябва да замеси и разчупи богородичния хляб. А в Кюстендил предстои изложба с най-красивите произведения от тесто, посветени на Света Богородица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари