Как се вари царевица?

0
Важното е да я сварите правилно, за да може тя да не изгуби полезните си вещества, а в същото време да има приятен вкус, на който вие и вашите близки да се насладите
Важното е да я сварите правилно, за да може тя да не изгуби полезните си вещества, а в същото време да има приятен вкус, на който вие и вашите близки да се насладите

Царевицата е много вкусна и хранителна и е подходяща както за салати, така и за супи и ястия, а също така и за директна консумация

Важното е да я сварите правилно, за да може тя да не изгуби полезните си вещества, а в същото време да има приятен вкус, на който вие и вашите близки да се насладите, съветва Gotvach.bg

Можете да сварите царевицата по два начина – на кочани или на зърна. И двата начина на варене имат своите предимства по отношение на вкус и сервиране.

Много вкусна става царевицата, когато се свари на кочани. Можете да сварите кочаните както цели, така и предварително да ги разрежете на половинки – всичко зависи от това как искате да ги сервирате.

Когато са разрязани предварително на половинки, кочаните царевица са по-удобни за сервиране като гарнитура. Когато са цели, са любима вкусотия на деца и възрастни – трябва само да се поръсят със сол и да се хапнат.

За да сварите кочаните царевица, почистете ги първо от листата и от така наречената коса – дългите жълти конци. След това наредете кочаните плътно един до друг, за да поберете повече, залейте ги с вода така, че да ги покрива изцяло, и ги покрийте с няколко от листата.

Покриването с листа гарантира по-наситения вкус на царевицата.

Отгоре сложете чиния, която да ги затисне, похлупете с капак и сложете на котлона. Варете около половин час, докато зърната станат меки. Ако царевицата е млечна, ще са необходими не повече от 15-20 минути, за да се свари.

Сервирайте топла. Може да намажете кочаните с малко масло, преди да поръсите със сол. Половинките кочани са добра гарнитура за печено месо, подходящи са и за допълване на зеленчукови ястия.

Можете да сварите царевицата и на зърна. За целта обрулете зърната от кочана и ги пуснете във вряща подсолена вода. Варете около 15-20 минути, докато омекнат. Извадете зърната с решетъчна лъжица, за да се отцедят от водата.След това можете да сервирате царевицата с масло, копър и сол като гарнитура към месни или рибни ястия или просто като ордьовър.

Сварените царевични зърна могат също така да се използват за допълване на салати, ястия с месо, зеленчукови ястия и вкусни супи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари