Кабинетът отпусна още 1 милион лева за бонусите на спецсъдилищата

0
Това е вторият транш, който Министерският съвет превежда от републиканския бюджет в този на съдебната власт
Това е вторият транш, който Министерският съвет превежда от републиканския бюджет в този на съдебната власт Снимка: Dunavmost

Още 1 000 000 лева е отпуснало правителството за изплащане на допълнителните възнаграждения в спецправосъдието.

Това е вторият транш, който Министерският съвет превежда от републиканския бюджет в този на съдебната власт. През юли отпусна целево 2 млн. лева на съдебната власт отново за бонусите на спецправосъдието, пише Lex.bg.

Сумата от 1 млн. лева ще бъде преведена по сметките на двете спецсъдилища. Апелативният специализиран наказателен съд ще получи 347 200 лева, а първоинстанционният – 652 800 лева.

Средствата са за обезпечаване изплащането на възнаграждения по чл. 233, ал. 6 и чл. 345, ал. 5 от Закона за съдебната власт, гласи постановлението на Министерския съвет.

Първата разпоредба предвижда: „Въз основа на степента на натовареност на съответния орган на съдебната власт Висшият съдебен съвет определя допълнително възнаграждение на съдия, прокурор или следовател. Съдиите в апелативния специализиран наказателен съд, в специализирания наказателен съд, прокурорите в апелативна специализирана прокуратура, в специализирана прокуратура и следователите в следствения отдел на специализираната прокуратура получават допълнително възнаграждение в размер, определен по утвърдени от съответната колегия на Висшия съдебен съвет правила за индивидуална оценка на резултатите от дейността, но не повече от 6 основни месечни възнаграждения годишно“.

А в чл. 345, ал. 5 от ЗСВ се казва, че допълнителни възнаграждения трябва да получат и служителите в специализираните съд и прокуратура.

Отпуснатите целево 2 млн. лева през лятото пък бяха за прокуратурата, за да се обезпечи именно изплащането на бонусите за обвинители, следователи и служители.

При изготвянето на бюджета на съдебната власт за 2019 г. ВСС заложи средства за изплащане на до три допълнителни заплати на съдиите и прокурорите в натоварените и специализираните органи.

Разчетът беше направен при общ бюджет за системата от 769.4 млн. лв. за 2019 г. Но Народното събрание гласува бюджет от 666 млн. лв., като финансовото министерство предложи да не се дават до три, а по една допълнителна заплата на магистратите от тези органи.

По информация на „Лекс“ кадровият орган разполагаше със 7 186 900 лв. за тези възнаграждения. Разчетите на ВСС показваха следното:

  • 3 012 600 лв. трябва да бъдат разпределени между 934 натоварени съдии;
  • 116 400 лв. между 31 специализирани съдии;
  • 74 200 лв. между 66 служители в спецсъда;
  • 3 659 500 лв. между 1156 натоварени прокурори;
  • 206 300 лв.  между 59 специализирани прокурори;
  • 117 900 лв. между 82 служители в спецпрокуратурата.

С двата транша от републиканския бюджет тази сума вече нарасна на 10 186 900 лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари