Иво Атанасов: Трябва много сериозна ревизия на правомощията на СЕМ

0
Проблемът не е толкова в собствеността на медиите, а в това как става финансирането, защото тъкмо то създава зависимости и ограничава медиите, смята той
Проблемът не е толкова в собствеността на медиите, а в това как става финансирането, защото тъкмо то създава зависимости и ограничава медиите, смята той Снимка: Георги Кожухаров / Дневник

Бившият вече член на медийния регулатор Иво Атанасов коментира, че се надява на сериозни реформи в СЕМ до септември следващата година, когато трябва да приложим нормативно новата европейска Директива за аудиовизията, предава "Дарик".

Даже не толкова собствеността на медиите е проблем, когато се говори за свободата на словото в България, въпросът е как става финансирането, защото тъкмо то създава зависимости и ограничава медиите“, смята Иво Атанасов.

Той отказа да коментира по същество изборът от НС на наследника му в СЕМ – Галина Георгиева, чиято диплома като бакалавър по "аграрна икономика" във врачанския стопански филиал на УНСС предизвика много коментари в социалните мрежи. Самият Атанасов е бил изненадан от съществуването на този филиал.

"В интерес на истината и аз смятам, че в днешно време 3,89 среден успех от висшето образование е кой знае какво постижение. СЕМ е последната брънка във веригата. Много по-важни сектори са напълнени с хора, които не са си на мястото. Настаняването на хора без нужната подготовка на определени места води дотам, че професионализмът се убива. В деня на моето напускане авторитетни журналисти отляво и отдясно излязоха със становища, че съм работил професионално. Казвам това, защото трябва да се даде известно време и на новия член на СЕМ, за да се види как ще работи. Припомням случая, в който бях избран на 17 юли 2013 г., още не бях пристигнал от Парламента в СЕМ и в колата чувам от радиото как Асоциацията на европейските журналисти ми иска оставката, защото съм бил партийно назначение. Аз дори не бях кандидатура на БСП тогава, защото те имаха друга номинация. Бях издигнат от трима депутати, но след това се стигна до там, че АЕЖ, убедила се в това, че действам професионално, започна да ме търси и работихме заедно по доста въпроси. Така че може би ще се види с течение на времето дали новият член на СЕМ изпълнява професионално своите задължения", заяви Атанасов.

Според експерта по отношение на правомощията на СЕМ е необходима много сериозна ревизия на правната уредба.

"Примерно СЕМ защитава свободата на словото - с кой инструмент я защитава? Това е издигнато като принцип, без да е развито като членове на закона, които да позволяват тази свобода да се защитава. И тогава, когато съставим наказателни постановления, отиват в съда, почти всички се обжалват и в много случаи падат. Съдът казва, че не може за това, че е нарушен принцип, да се състави акт и съответно наказателно постановление. Трябва да има конкретен законов текст, който да е нарушен. Това са неща, които трябва да бъдат поправени", допълни той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари