Иван Нейков: Пенсията не е социално подпомагане

2
Забравя се, че пенсията е осигурително плащане
Забравя се, че пенсията е осигурително плащане Снимка: БГНЕС

Правилната политика е помощта да идва чрез Агенцията за социално подпомагане, смята той.

"Хората, на които пенсията не им стига за нормален живот, трябва да бъдат подпомагани. Но по никакъв начин това не трябва да става чрез политическо решение", категоричен е бившият социален министър

"Забравя се, че пенсията е осигурително плащане, а не социално подпомагане."

Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ бившият социален министър и директор на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков.

Той добави, че пенсията зависи от осигурителния принос на всеки човек и колкото повече пари внесе, толкова по-висока трябва да бъде пенсията му. Според него поради тази причина пенсията не бива да е обвързана с жизнения праг.

„Хората, на които пенсията не им стига, за да живеят нормален живот, трябва да бъдат подпомагани. На тези хора трябва да се допълнят доходите, но по никакъв начин това не трябва да става чрез механично, административно, с политическо решение за увеличаване на пенсията. Това е същата история все едно някой, на който не му стигат парите, защото има много малък депозит в банката, да вземем политическо решение, да задължим банката да му даде повече пари, отколкото той е внесъл“, обясни директорът на Балканския институт по труда и социалната политика.

Иван Нейков каза още, че правилна политика би била хората, на които не им достига пенсията, да получат помощ от Агенцията за социално подпомагане.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари