Хиляди договори за ниви в Русенско се спасяват от разтрогване

0
Приеха поправки в закона, които засягат 34 000 договора в Русенско
Приеха поправки в закона, които засягат 34 000 договора в Русенско

Последните промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи предизвикаха редица дебати и недоволство от страна на бранша.

Комисията по земеделие в НС прие на първо четене поправки на текстовете, които повтарят предложеното от браншовите организации.

Очаква се следващата седмица те да бъдат гласувани и десетки хиляди договори за наем на ниви ще се спасят от служебно разтрогване.

34 000 договора между арендатори и собственици на земя в Русенско са заегнати от спорните клаузи. Според гласувания на 22 май закон, те трябваше да се преподпишат до 22 юни. В противен случай стопаните оставаха без право да ползват земята, а собствениците – без ренти.

Според новите текстове, трябва да се преподписват само договорите, сключени с пълномощници или с притежатели на под 25% идеални части от парцелите. Става въпрос за единици случаи, което вече не е проблем. Удължава се и срокът – до 31 юли“, коментира Иван Караиванов, председател на регионалния съюз „Дунавско зърно“ и член на Управителния съвет на Националната асоциация н зърнопроизводителите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари