Хаос около данните за смъртността от коронавирус в Испания

0
От дни в страната не се съобщават починалите от ковид-19 за деня
От дни в страната не се съобщават починалите от ковид-19 за деня Снимка: AFP

От дни Испания не съобщава починалите от коронавирус за деня, което води до неясноти около реалното положение с епидемията, която отне живота на повече от 27 000 души в страната, информира АФП.

Шефът на испанския здравен кризисен щаб Фернандо Симон, който от месеци ежедневно съобщава информация за развитието на епидемията в държавата, призна, че има объркване около данните за починалите.

На 25 май министерството промени метода си за събиране на данните за потвърдените случаи и починалите, като първоначално всекидневно се съобщаваше между 50 и 100 починали от вируса. Но впоследствие съобщаваните данни паднаха до по-малко от петима починали на ден и в някои дни без смъртни случаи.

Премиерът Педро Санчес дори заяви пред парламента, че "няма смъртни случаи" няколко дни, с което си навлече гнева на десните и крайнодесните, които го обвиняват в укриване на реалния брой на починалите.

Симон каза, че новата система е въведена за улесняване бързото засичане и изолиране на нови огнища. Отделно регионите трябва да предоставят разбивка на случаите вместо цялостното им предаване.

Но миналата седмица Симон призна, че общият брой на починалите остава "замразен" в резултат на несъответствие на данните, което според него се дължи на забавяне предаването на информацията от някои региони.

От 7 юни броят на починалите стои на 27 136, докато регионалните власти "преглеждат информацията за починалите...докато не предоставят точни данни за смъртността, които ще дадат по-ясна последователност", обясни Симон.

Но някои региони отвърнаха, че са предали всички необходими данни, което според тях не се отразява върху общия баланс.

Ситуацията стана още по-хаотична тази седмица, след като Националният статистически институт и Институтът по обществено здраве Карлос III публикуваха данни, които показват, че смъртността в Испания е с между 43 000 и 44 000 по-висока от средните нива през последните години.

Това според опозицията е доказателство, че правителството занижава смъртността. Но правителството отговори, че тези данни включват и починали от други заболявания или с коронавирус, но те никога не са тествани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари