Фотограф засне кометата Neowise над Габрово

2
Според астрономите много рядко се наблюдава така добре преминаването на комета
Според астрономите много рядко се наблюдава така добре преминаването на комета Видео: Радослав Първанов

Българският фотографът Радослав Първанов успя да заснеме кометата C/2020 F3 Neowise над Габрово снощи

Кадрите са от 22:44 часа, съобщи той във Фейсбук страницата си.

Кометата и нейната опашка можеха да бъдат наблюдавани с невъоръжено око от Северното полукълбо, феномен, който не се е случвал от 20 години насам.

Небесното тяло беше открито на 27 март от инфрачервения телескоп на НАСА Neowise. От 3 юли кометата може да бъде наблюдавана с невъоръжено око по време на преминаването ѝ през перихелия, т.е. най-близката ѝ траектория до Слънцето. Това разстояние е равно на 0,3 астрономически единици, съответстващи на 50 милиона километра. При това приближаване ледът, съдържащ се в кометата, се изпарява под формата на газ и оставя дълга следа, осветявана от Слънцето.

Според астрономите много рядко се наблюдава така добре преминаването на комета. Последният път, когато това се случи, беше преди 20 години, когато се появи небесното тяло "Хейл-Боп" през 1997 година. Тя също можеше да бъде проследена с невъоръжено око, припомня Франс прес, цитирана от БТА.

Neowise може да бъде наблюдавана от всяка точка на Северното полукълбо, дори и от градовете, стига времето да не е облачно. Кометата има ядро от лед, от скали и от органични материали. Тя идва от покрайнините на Слънчевата система, от Кайперови пояс. Кометите от типа на Neowise преминават по големи елиптични орбити около Слънцето, като пълният им цикъл е от порядъка на 4-6 хиляди години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари