EMA: Честото реимунизиране не е устойчива дългосрочна стратегия

0
Под съмнение беше поставена нуждата от четвърта бустерна доза
Под съмнение беше поставена нуждата от четвърта бустерна доза

Първоначалните данни показват, че ваксините срещу Covid-19 остават ефективни срещу хоспитализация и усложнения при зараза с новия вариант Омикрон

Това заявиха от Европейската агенция по лекарствата, предава БНР.

От Световната здравна организация обаче отправиха обратното послание днес - че настоящите ваксини може би трябва да бъдат преработени, за да са ефективни срещу Омикрон.

От Европейската агенция по лекарствата все пак предупреждават, че са нужни още данни, за да се разбере напълно какъв е ефектът от високо заразния вариант Омикрон. Под съмнение беше поставена нуждата от четвърта бустерна доза.

Честото реимунизиране през кратки интервали не е устойчива дългосрочна стратегия, заяви ръководителят на „Ваксинационни стратегии“ към Европейската агенция по лекарствата Марко Кавалери.

"Макар болестта да не протича остро, много хора ще бъдат хоспитализирани и трябва да сме подготвени за последствията. Омикрон е силно заразен, което означава, че много хора ще се инфектират, много от тях няма да имат и симптоми.

Това означава ще е естествено засилването на имунитета на всички нас, а това е необходимо, за да достигнем до това по-високо ниво на защита, което ще превърне пандемията в ендемия. "

Междувременно от техническия орган към Световната здравна организация - група от независими експерти, излязоха с друго становище - за преработка на ваксините.

Според СЗО ваксината срещу Covid-19 трябва да дава широка, силна и дълготрайна защита, за да не са необходими бустерни дози. Същевременно от СЗО не препоръчаха изрично създаването на специална ваксина срещу Омикрон.

Компаниите „Пфайзер“ и „Модерна“ вече обявиха, че разработват ваксина, която да е насочена срещу Омикрон.

Очаква се новият препарат на „Пфайзер“ да бъде готов през март. От „Модерна“ обявиха, че едва ли ще успеят да разработят нова ваксина до два месеца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари