Екоинспектори спешно провериха река Чепеларска

0
Установили са, че реката има белезникав цвят
Установили са, че реката има белезникав цвят

Екоинспектори извършиха незабавна проверка след сигнал за замърсяване на река Чепеларска над Бачковския манастир, съобщиха Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Пловдив. 

Сигналът е подаден до екоинспекцията днес в 12:50 часа от РУ на МВР – Асеновград. В него се алармира, че водата в реката е с променен цвят.

Директорът на РИОСВ-Пловдив незабавно сформира екип от екоексперти, който се отзова на сигнала. В екипа са били включени експерти от инспекцията, Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околната среда и Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“.

На място екоинспекторите установяват, че реката има лек белезникав цвят. Взети са водни проби за анализ от три места: река Чепеларска преди Бачковския манастир, след село Бачково и от река Юговска, която е приток на река Чепеларска. На място са направени експресни анализи  по показателите проводимост, pH и кислород, които са в норма.

За да се установи причината за замърсяването, в лабораторни условия ще бъде направен детайлен анализ по повече показатели (неразтворени вещества и метали).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари