Една трета от заведенията и хотелите няма изобщо да отворят

0
Очертава се за втора поредна година туристическият бранш да отбележи значителни загуби заради коронавирусната пандемия
Очертава се за втора поредна година туристическият бранш да отбележи значителни загуби заради коронавирусната пандемия Снимка: Илияна Кирилова, в. Сега

Една трета от затворените от ноември при втория локдаун заведения няма да отворят изобщо, прогнозират от Съюза на заведенията в България

Същият процент се спряга и за хотелите това лято - според Конфедерацията на българския туристически бизнес 30% от хотелите няма да отворят въобще, въпреки очакванията, че пандемията през лятото ще отшуми, пише Сега. 

Собствениците на заведения са скептични, че ще бъдат отворени на 1 март, така както обеща преимерът Бойко Борисов през уикенда. Съмненията им идват от анонсираните вече прогнози на Националния оперативен щаб и на здравния министър Костадин Ангелов, че пикът на третата COVID-вълна ще бъде преди парламентарните избори, обявени за 4 април. Затова от Сдружението на заведенията в България очакват датата на отваряне да бъде обявена официално поне седмица по-рано.

"Искрено се надяваме да ни отворят на 1 март и това да не е поредната фалшива информация. Защото отварянето на едно заведение, което месеци наред не е работило, не е толкова лесно - изисква назначаване на хора, ако са били съкратени, зареждане със стока, което отнема време и много разходи", коментира пред Нова тв Емил Коларов, председател на СЗБ. Той обясни, че неговите колеги са много резервирани да правят планове за март, въпреки че през месеца има много празници и интерес към резервации. "Да не се окаже да връщаме капаро, както се случи през декември", напомни Коларов.

От СЗБ очакват 30% от заведенията изобщо да не отворят повече. "Много загуби преживяхме от началото на пандемията. Нощните заведения например са работили само 4-5 месеца през миналата година. Няма никаква яснота при какъв ръст на заболеваемостта, ще се стигне до пореден локдаун. Още едно затваряне ще фалира 50% от бранша", допусна Коларов.

Подобни са прогнозите и за туристическия бизнес. "Очаква се около 30% от хотелите да не отворят това лято, защото работят на т.нар. "индустриален" принцип - работят с чартъри и нискотарифни авиокомпании, които са най-пострадалите при пандемията", заяви пред "Блумбърг тв" Румен Драганов, председател на Конфедерацията на българския туристически бизнес.

По думите му от общо 17 000 места за настаняване в страната, само около 8 000 са афиширали, че ще работят през летните месеци. "Възможно е тези места да се увеличат до 10 000 през лятото, когато се очаква пандемията да отшуми в голяма степен, така както се случи миналото лято. А и вече ще има много ваксинирани и преболедували. Освен това има и огромен икономически натиск - с неработенето на толкова много хора не може да се справи нито едно правителство и да ги държи у дома", заяви Драганов.

Очертава се за втора поредна година туристическият бранш да отбележи значителни загуби заради коронавирусната пандемия. Летният туризъм обикновено представлява 70% от общия обем на българския туризъм. Що се касае до настоящия зимен сезон, той бележи 60% спад в сравнение с 2019 г., като хотелите в ски курортите са заети основно през уикендите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари