„Ди Цайт“: Новите блокади увеличават натиска върху правителството

5
Гражданите на София са вече четири седмици на улиците
Гражданите на София са вече четири седмици на улиците

Гражданите на София са вече четири седмици на улиците

Те призовават правителството да подаде оставка. Броят на блокираните кръстовища расте, се казва в анализ на германското издание „Ди Цайт“.

В България демонстрантите засилиха натиска си върху правителството с нови протести и по-големи блокади. Те замеряха с яйца и домати сградата на Министерски съвет в София в петък вечерта. След шествие те отново блокираха три важни кръстовища в столицата, за да принудят правителството и главния прокурор да подадат оставки, а също така да се проведат предсрочни избори.

Освен палатковите лагери, кръстовищата бяха затворени с помощта на пейки и кофи за боклук. По-рано в петък сутринта полицията беше разчистила блокадите на кръстовищата и премахнала палатките след жалби на граждани.

Протестиращите призовават за оставка на коалиционното правителство на министър-председателя Бойко Борисов, в което участват и националистите. То е на власт в страната от 2017 г. Протестите продължават вече четири седмици. Гражданите обвиняват властта в корупция, мафиотско поведение и зависимост от олигарси.

Нови антиправителствени протести се състояха във Варна и Пловдив. Там също бяха разчистени блокадите в петък сутринта. Държавният глава Румен Радев, който подкрепя антиправителствените протести, осъди намесата на полицията. Репресиите не можаха да възстановят доверието в правителството, написа той във Фейсбук.

“Ако те (полицията) евакуират (палатковите лагери), ние ще ги поставим отново”, заяви пред бТВ демонстрант в София. „Това е игра на котка и мишка“, добави друг. Правителството в София отказва да подаде оставка “под натиска на улични протести”. Следващите редовни парламентарни избори предстоят през март 2021 г., завършва статията си „Ди Цайт“. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари