Десислава Танева: Нашето желание е хората да могат да усвоят месото

0
България е поискала 11 милиона евро за натрупаните разходи по овладяване на АЧС
България е поискала 11 милиона евро за натрупаните разходи по овладяване на АЧС Снимка: БГНЕС

В Пазарджишка област срокът за доброволно умъртвяване на прасета от лични стопанства ще се удължи до 11 август.

Това обяви пред журналисти министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева след среща с кметовете на населени места от общината. Заедно със заместник- министър Янко Иванов и областният управител на Пазарджик Стефан Мирев Танева изслуша аргументите им срещу наложените превантивни мерки срещу разпространението на болестта Африканска чума по свинете.

"Позицията им е напълно разбираема и исках да им обясня лично какво налага тези мерки, посочи министърът. Разбирам емоцията и на обикновения човек, и на кметовете, допълни тя. По думите й област Пазарджик е един от регионите в страната с голям брой на животни, отглеждани в лични стопанства без мерки за биосигурност, и реакцията на хората е напълно нормална. Ние оценяваме усилията и разбирането на хората, които се съгласиха доброволно да умъртвят домашните си прасета, за да не се налага властите да предприемат принудителни мерки", каза още Десислава Танева.

"Министърът съобщи, че във вторник ще се срещне с Витeнис Андрюкайтис - еврокомисар по здравеопазването и сигурността на храните, за да коментират възможностите за финансово поощрение на стопаните за това, че доброволно са подкрепили усилията срещу разпространението на африканската чума. Става дума за нерегистрираните стопанства, за които няма регламент за финансова подкрепа. За всички останали има законово регулирани механизми", уточни Десислава Танева, цитирана от БТА.

Тя допълни, че именно личните стопанства са един от най-рисковите фактори за разпространение на заразата. Танева отбеляза също, че България е поискала 11 милиона евро за натрупаните до момента разходи по овладяване на епидемията.

Удължаването на срока за доброволно умъртвяване на прасетата ще е валидно само за Пазарджишко, тъй като районът е далече от регистрирани огнища на заболяването, посочи още министърът.

По думите ѝ кметовете са декларирали готовност за съдействие, но са поискали още време, за може мерките да бъдат приложени. Нашето желание е хората да могат да усвоят месото, увери Десислава Танева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари