Ден на отворените врати във Флотската кула

0
Всички желаещи да посетят сградата ще имат възможност да разгледат музейната сбирка
Всички желаещи да посетят сградата ще имат възможност да разгледат музейната сбирка

Ден на отворените врати във Флотската кула за празника на Дунав

Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на р. Дунав“ (ИАППД) ще проведе Ден на отворените врати във връзка с Деня на река Дунав, който се отбелязва всяка година на 29 юни. Инициативата, посветена на реката, ще се проведе във Флотската кула на ул. „Тодор Минков“ № 12, където се помещава хидрометеорологичната станция на Агенцията.

Всички желаещи да посетят сградата ще имат възможност да разгледат музейната сбирка, събрала уреди и инструменти от миналия век. Присъстващите ще получат стикер, с което заедно да насочим вниманието към грижата за опазването на реката и да припомним жизненоважната ѝ роля.

Всяка година на 29 юни се изразява връзката на жителите на Дунавския басейн с реката и нейните притоци с различни прояви, чрез които се цели да бъде засилена заинтересоваността на хората.

По този повод ИАППД насочва нашия поглед към един от символите на придунавския ни град – Флотската кула. Оттук се водят наблюдения и се е извършвала сигнализация от моряците на вахта към залива пред кулата. Тя пази надписи от моряци, служили в Дунавската флотилия, като един от тях е бил поетът Никола Вапцаров – стажант там през 1930 г.

Сградата е построена в периода 1883-1885 г., през 2001 г. е обновена . През 2015 г.  в нея бе открита музейна сбирка с хидроложки, геодезически, метеорологични уреди, инструменти и други  експонати.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари