Чиста ли е храната, ако е била на пода по-малко от 5 секунди?

0
Доколко е безопасно да ядем храна, която сме вдигнали много бързо след изпускането й на пода
Доколко е безопасно да ядем храна, която сме вдигнали много бързо след изпускането й на пода

Всеки е изпускал храна на земята и на никой не е чуждо изкушението да си я изяде дори когато я е изпуснал навън, особено ако хапва нещо много вкусно.

Тези, които не устояват на изкушението, имат едно основно оправдание. Счита се, че ако храната е престояла на пода неповече от 5 секунди, тя може спокойно да бъде изядена, защото за толкова кратък контакт няма как да се покрие с опасни бактерии или замърсители, пише Puls.bg.

Този принцип беше известен като правилото на 5-те секунди. Вече е по-удачно да го наричаме не правило, а мит. Мит, който наскоро беше разбит.

Доколко е безопасно да ядем храна, която сме вдигнали много бързо след изпускането й на пода се заема да установи екип от университета Рутгерс в Ню Джърси, САЩ. За целта учените използват 3 типа храна – пъпеш, хляб и желиран бонбон. Проследява се доколко се замърсяват тези храни след изпускане върху 4 типа повърхности – стоманено покритие, керамичен плот, дървен паркет и килим. За целта на проучването всяка настилка е държана известно време на открито, за да влезе в контакт с повече от циркулиращите из въздуха замърсители и микроорганизми. В последствие е подсушена, за да имитира максимално условията вкъщи или навън, където най-често изпускаме храна.

В хода на проучването учените са имитирали близо 130 различни ситуации, в които всеки тип храна е престоявал на всеки тип настилка за периоди от 1, 5 или 30 секунди, в някои случаи – за по 5 минути. След всеки опит са събирани обстойни лабораторни данни за това доколко замърсена е храната и с какво. Резултатите са интересни и показват, че правилото за 5-те секунди носи известна логика, но не бива да се приема за чиста монета.

Установява се, че колкото повече време престоява храната на земята, толково повече замърсители и бактерии полепват по повърхността й. Факт е обаче и това, че в някои случаи се наблюдава мигновено захващане на опасни замърсители върху нея, т.е. замърсяване още с първия контакт. Именно тези данни са причина учените да нарекат петсекундното правило по-скоро мит.

Най-голямо количесто бактерии се установяват върху повърхността на пъпеша, дори при кратък престой на земята. Това се обяснява с мократа му повърхност и с дхезията на бактериите по нея. Най-малко бактерии полепват по повърхността на желираните бонбони. По отношение на повърхностите най-замърсяващи са оказват керамичните и метални плотове, а най-малко храната се замърсява при контакт с килими и други по-неравни и грапави повърхности.

Факт е, че дори при секунден контакт с пода, храната се замърсява. Затова дояждането й след изпускане не е добра идея, независимо къде и за колко е престояла.

Източник: Puls.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари