БНБ: Отпечатаните банкноти не са реквизит

0
От държавното обвинение информират, че иззетите банкноти не представляват реквизитни пари, сочи официален отговор на БНБ, изготвен по повод акцията във ВТУ "Тодор Каблешков
От държавното обвинение информират, че иззетите банкноти не представляват реквизитни пари, сочи официален отговор на БНБ, изготвен по повод акцията във ВТУ "Тодор Каблешков Снимка: Булфото

Експертиза на БНБ установила, че иззетите при акция в София преди дни отпечатани банкноти били фалшиви, а не реквизит

Това ставало ясно от заключението на експерт от БНБ, направено върху произволно избрани банкноти с номинал от 100 долара. Серийните номера на изследваните банкноти са направени на цветен лазерен принтер и съдържат поредица от две букви, седем цифри и една буква, за разлика от броя на цифрите при истинските банкноти, които са осем, пише в заключението, изготвено по експертиза, поискана от прокуратурата, предаде БТА.

От държавното обвинение информират, че иззетите банкноти не представляват реквизитни пари, сочи официален отговор на БНБ, изготвен по повод акцията във ВТУ "Тодор Каблешков".

Банкнотите са в разрез с реда и изискванията за възпроизвеждане на т.нар. "реквизитни пари". Съгласно действащата нормативна уредба за щатската валута, както и нормативната уредба за евро банкнотите, "реквизитните пари" трябва да са с размери ясно различими от тези на оригинала, да са отпечатани едностранно, върху изображенията да не се имитират защитни елементи (нишка, воден знак и други) за разлика от иззетите, които са отпечатани двустранно, притежават сериен номер и са с два защитни елемента - нишка и воден знак.

Техниката за отпечатването на банкнотите - предмет на престъплението, е идентична с тази при производство на истинските парични знаци, сочат събраните до момента писмени доказателства.

В хода на изследване на банкнотите, БНБ е установила, че те са с идентичен начин на изработка с банкноти, които са предмет на престъпление по друго досъдебно производство, подобно на това.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари