Близки на жертвите от пожара в COVID отделението в Сливен с разкрития за болницата

0
Трима души загинаха при пожара в COVID отделението на болница „Хаджи Димитър" в Сливен миналата неделя
Трима души загинаха при пожара в COVID отделението на болница „Хаджи Димитър" в Сливен миналата неделя Видео: NOVA

Близките на починалите твърдят, че в изгорялата стая на болницата не е пушено

Трима души загинаха при пожара в COVID отделението на болница „Хаджи Димитър" в Сливен миналата неделя. Загиналите са мъже на възраст 66, 70 и 81 години. Вероятната причина за възникването на пожара е запалена от пациент цигара стана ясно по-късно след разговор на здравния министър д-р Стойчо Кацаров с директора на МБАЛ "Хаджи Димитър" д-р Пенко Пенков. Близките на жертвите обаче не вярват в тази версия, разкрива NOVA.

„Баща ми се казваше Васил Люцканов. Той беше много добър човек. Човек, който страдаше с болките на другите. Работеше в болницата 6 години и половина като санитар. Директорът на болницата го познава много добре, както и всички останали. Всички знаят, че той е непушач. Другият от загиналите – Георги също е непушач”, коментира  Георги Люцканов - син на един от загиналите при пожара.

„Баща ми беше много принципен човек и със сигурност, ако имаше някаква нередност, свързана с това някой да пуши в стаята, щеше да каже на мен или на някой от болницата”, каза още той.

„Тъй като нямат паник бутон в стаята се бяхме разбрали, ако има нещо – да ми звънне, а аз да звъня в отделението. На 6-ти ноември сутринта в 6:30 получих обаждане от него, че всички в стаята нямат кислород, а те бяха в сериозно състояние”, разказа  Люцканов.

След това той веднага е звъннал в отделението, за да каже, че има проблем. „Оттам със сърдит тон ми отговориха, че на четирите етажа има един дежурен лекар и че след малко ще пратят някого. Това „след малко” е продължило 23 минути”, добави Георги Люцканов.

„Когато са имали проблеми с кислородната инсталация, той ми е казвал че са блъскали по вратата. Коя врата – не мога да отговоря. След като обявих случая в публичното пространство, хора ми казаха, че има някаква практика настанените в COVID отделенията да бъдат заключвани. Може би лекарите си позволяват да правят това, защото когато болните са в тежко състояние, с намалено количество на кислород в кръвта, те стават буйни и агресивни, но това не е оправдание”, коментира той.

Люцканов каза още, че до момента не е получил нито едно обаждане от болницата. „След като разбрах от медиите за случая, тъй като не бях в Сливен в този момент, изпратих брат ми в болницата. Там са били екипите и властите. Слязъл е директорът на болницата и без съболезнования, без нищо е казал: „Баща ви Васил Люцканов е сред загиналите”. Обърнал се е и се е прибрал в болницата. В този ден не бях потърсен от нито една от институциите, за да бъда уведомен за смъртта на баща ми”, добави той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари