Бензинът падна до 2 лева за литър

0
Прогнозите на експерти са, че цените ще продължат да падат
Прогнозите на експерти са, че цените ще продължат да падат

Цената на бензина у нас поевтиня с над 6% през последния месец, като днес по бензиностанциите средно се продава по 2.12 лв. за литър. Най-евтино литър от масовия бензин А95 се продава от веригата "Круиз" – 2 лв., а най-скъпо от "Бултрейд" – 2.22 лв. Това сочат данните на fuelo.net.

Прогнозите на експерти са, че цените ще продължат да падат и може да се стигне дори под 2 лв. за литър.

Понижението на цените на бензина у нас идва след масовите проверки на колонките по бензиностнциите и продължаващото поевтиняване на цената на суровия петрол на международните борси.

След три дни на ръст на 1 септември двата сорта суров петрол поевтиняха с по около 7 на сто. Европейският "Брент" се търгуваше за около 50 долара за барел, а цената на лекия суров петрол беше 45 долара за барел преди ден.

Дизелът и бензинът у нас сред най-скъпите в ЕС

В същото време във вторник у нас цената за литър бензин е била четвъртата най-висока след Малта, Дания и Италия. Това обяви Мартин Димитров, депутат от Реформаторския блок пред Нова телевизия.

Ситуацията с дизела обаче е по-лоша и цената на дизеловото гориво у нас във вторник е била втората най-висока в целия ЕС без данъци и акцизи на 1 септември, каза Мартин Димитров. По думите му литър дизел е струвал с 22 стотинки повече от средното за Евросъюза у нас.

Депутатът твърди, че в сравнение със страни като Австрия и Белгия дизелът в България е с около 40 ст. по-скъп.

Литър дизел струва между 2.04 лв. на бензиностанциите на "Круиз" до 2.20 лв. на "Петрол", сочат данните на fuelo.net.

Изкривен пазар

Има проблем с конкуренцията на пазара на горива у нас - тя е изкривена и трябва да бъде облекчен вносът, смята Мартин Димитров.

Той и колегата му от БСП Румен Гечев коментираха думите на икономическия министър Божидар Лукарски, който във вторник откри, че цените на горивата в България са високи, защото страната ни не добива петрол и пазарът е малък.

"Нещо пречи да има ефективен внос и разликите в цените да бъдат обрани",  каза Мартин Димитров.

Румен Гечев се съгласи, че има "ненормални пропорции", но въпросът бил сложен, защото много фактори влияят на цените. Той смята, че информацията за предстоящите проверки е дала възможност на бензиностанциите да реагират преди проверката на бензиновите колонки.

Инспекцията беше направена по нареждане на премиера Бойко Борисов за три дни от Министерството на икономиката. "Това е кампанийно мероприятие на правителството преди изборите", смята депутатът от БСП. Румен Гечев предлага депутатите и гражданското общество да окажат натиск върху държавните институции, които постоянно да проверяват пазара на горива.

Мартин Димитров обаче му отговори, че по време на мандата на кабинета "Орешарски" част от уредите за измерване в "Лукойл" са спрени с мотива, че данните били трудни за прочитане и разбиране. "По наше предложение работата на уредите беше възстановена. Нелепо е БСП да казват какъв контрол искат", реплекира Мартин Димитров.

Синият депутат предлага да се премахнат пречките пред вноса и да се засили конкуренцията на пазара на горива. Той очаква скоро Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да бъде реформирана. Сега "тези хора не са ефективни", твърди Димитров.

Румен Гечев коментира, че при горивата става въпрос за стандартна стока и е напълно нормално да има малка разлика в цените. Той даде примери за регулацията на пазара на горива в различни държави.

В някои провинции на Канада например има ограничение в маржа от 4 до 5.2 цента на литър. Подобни ограничения има в Австрия – сега там цената може да се увеличава само веднъж дневно и да се намалява неограничен брой пъти, каза Гечев.

Насърчаване на конкуренцията

Мартин Димитров обаче не се съгласи с тези примери и каза, че решението е друго – да има среда, в която конкуренцията да нараства и вносът да се увеличи. "Цената на дизела вчера е втората най-висока в целия ЕС. Защо няма вносител, който да се възползва и да спечели от това, което автоматично да регулира цените", попита той.

"Искам от сегашното правителство и българския парламент да вземем заедно мерки за насърчаване на конкуренцията", каза реформаторът. Той допълни, че според някои вносители вносът е усложнен.

"Ние позволяваме търговци на дребно да печелят повече от рафинерията", каза Гечев. Той допълни, че имало страни с държавни бензиностанции като Австрия, с което държавата се намесва на пазара. Ние нямаме необходимите резерви и петролни складове, с които да се осъществява интервенция, каза социалистът.

Мартин Димитров обаче не се съгласи и продължи да настоява мерките да са в посока насърчаване на конкуренцията. Румен Гечев пък препоръча на правителството да не предупреждава през медиите, когато предстоят проверки.

Източник: mediapool.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари