Българска бира пътува за САЩ

0
Единствената марка, която отчита ръст у нас през 2015 г. е Пиринско
Единствената марка, която отчита ръст у нас през 2015 г. е Пиринско

Един от пазарите на българската бира Шуменско е Съединените американски щати.

„Най-голям износ на Шуменско и Пиринско имаме към Гърция и Кипър. Износът към тези две държави представлява около 70% от общия износ на продукти на Carlsberg България. Други дестинации са Испания, Италия, САЩ -  в градовете с по-големи български общности. Общият обем на износа ни е в рамките на 4-5000 хектолитра годишно", съобщават от компанията. Единствената пречка за изнасянето на по-големи обеми бира към САЩ е скъпият превоз, предава репортер на Economic.bg.

Най-бързоразвиващата се компания на българския пазар през 2015 г. е Carlsberg България. Фирмата отчита по-добро представяне от бранша у нас като цяло. Обемът й се е увеличил с 8,4%, а пазарният дял е нараснал с 1,4% и достига 22,4%.

Общият бирен пазар в страната през изминалия месец е в застой с ръст под 1%, а Carlsberg увеличава обемите си с 13,4% и пазарния си дял с 2,8% (спрямо ноември 2014). Единствената марка, която отчита ръст у нас през 2015 г. е Пиринско. Тя е и основният двигател за компанията Carlsberg в България и е сред топ 3 бирени марки у нас с близо 14% пазарен дял. Пиринско през лятото на тази година завладя пазара и в столицата, оттогава тя е най-голямата марка бира в София.

Основният фактор, който влияе на продажбата на бира е времето, споделят от компанията. Тъй като 2015 г беше доста топла и резултатите от нея са добри, но през 2016 г. се очаква спад в продажбите.

Цените в България на бирата са сравнително ниски в сравнение с други пазари, каза Деян Беко, изпълнителен директор на Carslberg България. У нас 90% от продажбите са на светла бира, а само през зимата се пие тъмна. Най-големият сегмент на продажбите в България са пластмасовите бутилки. Опаковките от 1 литър съставят 60% от продажбите у нас. За сравнение, в Сърбия те са 30%.

Новата визия на опаковките, които ще бъдат изработени от български дизайнери, чрез конкурса, който компанията започна наскоро и чийто победител ще стане ясен през януари 2016 г., ще се предлагат в целия Балкански регион, споделят още от компанията. Tuborg ще продължава да бъде музика и през 2016 г., добави Бранимир Братанов, маркетинг директор на компанията.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари