България агитира ЕС да ускори въвеждането на 5G мрежи

0
България се обяви вчера за скоростно изграждане на 5G коридори в съюза и за въвеждане на нейното мобилно приложение за проследяване ViruSafe
България се обяви вчера за скоростно изграждане на 5G коридори в съюза и за въвеждане на нейното мобилно приложение за проследяване ViruSafe

На първия виртуален Съвет на ЕС по телекомуникациите България се обяви вчера за скоростно изграждане на 5G коридори в съюза и за въвеждане на нейното мобилно приложение за проследяване ViruSafe.

България споделя мнението, че по време на пандемията цифровата инфраструктура се оказа основната сила, която движи напред всички сектори – икономика, образование, здравеопазване, публични услуги, а след кризата широколентовите мрежи с голям капацитет могат ефективно да допринесат за преодоляване на последствията, пред които е изправена европейската икономика. Във връзка с това се нуждаем от цифрова свързаност от най-високо качество, с високи скорости, надеждна и широко достъпна в целия ЕС, се казва в официално представената българска позиция. Според нашата страна приоритетни проекти с европейско финансиране биха могли да бъдат: изграждане на 5G коридори; 5G4EU – достъп до високоскоростна, безжична, безплатна интернет връзка за гражданите на обществени места; разгръщане на нови или надграждане на съществуващи опорни мрежи; изграждане на свързани центрове за високопроизводителни изчисления, пише Сега.

Съветът на ЕС разгледа и изпълнението на препоръката на Комисията за използване на мобилни приложения за проследяване на контакти по отношение защитата на личните данни. Разработеното в България мобилно приложение за улесняване на диагностиката на COVID-19 е създадено при спазване на всички приложими разпоредби за защита на личните данни, се казва в българската позиция, която го рекламира, че "до момента е свалено малко над 50 000 пъти."

Министрите от ЕС се съгласиха, че приложенията за проследяване на контакти ще бъдат важни за постепенното облекчаване на ограничителните мерки, така че да се избегне сляпо разпространение на заразата от коронавирус.

Еврокомисията подчерта, че дигиталните технологии са от ключово значение за поддържането на обществения живот, трудовата активност и образованието в условията на изолация и че значението на цифровите инструменти е по-видимо от всякога.

„Кризата COVID-19 доказа, че цифровите инфраструктури с много голям капацитет както на национално, така и на равнище ЕС са незаменими във времена на криза, като тази", каза домакинът на видеоконференцията Олег Буткович, министър на морето, транспорта и инфраструктурата на Хърватия

„ Ако сме научили нещо от последните седмици и месеци, това е значението на дигиталните технологии за поддържане на основните социални и икономически функции в условията на изолацията заради COVID-19", заяви изпълнителната заместник-председателка на ЕК Маргрете Вестагер (Дания), която в комисията на Урсула фон дер Лайен отговаря за ресора „Европа, подготвена за цифровата ера“.

„Тази пандемия не знае граници или националност. Бързото му разпространение може да бъде спряно само ако действаме заедно, спешно, дръзко, отговорно, но преди всичко в дух на непоколебима солидарност. Като част от инструментите, с които разполагаме, разбира се, са всички цифрови технологии, включително приложенията за проследяване на контакти, които ще позволят на ЕС да бъде предупреждаван за евентуална зараза по сигурен и защитен начин, независимо къде се намират в ЕС и каквито и устройства да са използвайки", отбеляза Тиери Бретон (Франция), член на ЕК, отговарящ за вътрешния пазар.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари