Българите зад граница искат да гласуват по пощата

1
На живо: Онлайн среща на президента Румен Радев с българи в чужбина
На живо: Онлайн среща на президента Румен Радев с българи в чужбина

Искат и да бъдат открити повече секции за гласуване в чужбина

Българските общности зад граница настояват на предстоящите парламентарни избори да може да се гласува по пощата и да бъдат открити повече секции за гласуване в чужбина, информира БНР.

Президентът Румен Радев организира в понеделник онлайн среща с българи зад граница, за да чуе техните мнения как да се организира вотът, така че да се гарантира конституционното право при запазване на здравето.

Март – прекалено рано да се гласува

Атанас Пеканов, икономист в Европейската централна банка, който живее и работи в Австрия и е част от Стратегическия съвет на президента, смята, че в края на март е прекалено рано да се проведат избори.

"И с оглед на евентуалната надежда, че по-топлото време може да доведе до по-мека епидемична ситуация, на първо място провеждането на изборите в по-късен етап. Като нещо по-смислено, това ще позволи и събирането на хора навън и би трябвало да олекоти ситуацията. По отношение на изборите в чужбина, сега е моментът да мислим за изменения, които така или иначе отдавна са приети в други страни, като гласуването по пощата".

Първоначално президентът Румен Радев, че смята да насрочи вота за 28 март, а след това от екипа му уточниха, че датата може да бъде променена. Премиерът Бойко Борисов от своя страна настоя тя да бъде спазена и обвини Радев, че си "измива ръцете" с консултациите и иска да отложи изборите.

Очаква се до края на януари Радев да насрочи изборите.

Дискриминация

Мария Спирова, която живее и работи във Великобритания, каза, че здравните власти на Острова не дават надежда за подобряване на пандемичната ситуация през следващите няколко месеца.

Освен това, заради Брекзит, секциите там не могат да са повече от 35, което ще бъде дискриминация за българите от по-малките градове.

Радев коментира, че институциите, гражданските организации, политическите партии трябва да работят заедно, така че участието на българите зад граница в предстоящите избори да бъде активно.

Президентът посочи, че гласуването в чужбина има още едно важно значение - освен да бъде зачетен гласът на сънародниците ни зад граница, те укрепват духовната връзка с родината и ангажираност с обществено- политическия живот в България.

Вицепрезидентът Илияна Йотова посочи сред въпросите за предстоящите избори изтичащите лични документи на много български граждани у нас и в чужбина.

Удължаване на документите

От българските общности зад граница са поставили въпроса дали ще има удължаване на документите поради невъзможността в момента да бъдат подновени, за да не стане, по думите на вицепрезидента,от една на пръв поглед формална причина, да не може да се упражни правото на глас.

Илияна Йотова каза, че е важно в разговора българите зад граница да посочат какво може да се направи в подготовката на изборите, така че активността сред сънародниците ни навън да бъде голяма и всеки независимо от ковид кризата да има достатъчно възможности да отиде до урните и да гласува.

В президентството в никакъв начин не искаме който и да било да си помисли, че може да използва здравната криза ,за да се ограничават избирателни права, каза още Илияна Йотова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари