Апаратът на НАСА кацна на Марс

0
Марсоходът успешно кацна на Червената планета след седеммесечно пътуване
Марсоходът успешно кацна на Червената планета след седеммесечно пътуване

Вчера марсоходът "Пърсивиърънс" успешно кацна на Червената планета след седеммесечно пътуване 

Роботът кацна в дълбок кратер, наречен "Йезеро". Там той ще изучава делтата на река, вливала се в езеро, което запълвало кратера.

Космическият апарат излетя от Земята на 30 юли 2020 г. с ракета носител Атлас Ви-541 от Флорида.

„Пърсивиърънс“ не пътува до Марс по права линия. Затова през този период той изминава общо 480 милиона километра и се движи със скорост близо 40 хиляди км в час.

Роботът тежи 100 килограма, а като конструкция не се различава от предшественика си "Кюриосити", предава bTV. Съществена разлика обаче е, че на „Пърсивиърънс“ има малък хеликоптер, който ще бъде контролиран от Земята.

11 минути, след като кацна на Марс, идват и първите снимки. Инженерите в командната зала в Пасадена, Калифорния, избухват в аплодисменти при потвърждението за благополучното кацане, а учените го нарекоха "голяма стъпка" за изпращане в бъдеще на пилотирана мисия до Марс.

"Тази мисия сама по себе си е невероятна. Тя е част от плановете ни за по-мащабни изследвания, чиято цел е наистина да разберем Марс, еволюцията на планетата, дали там е имало древен живот, но тя също така ни подготвя за евентуални мисии на хора до Марс", казва Стив Юржик от НАСА.

"Пърсивиърънс" е най-голямата и най-модерната астробиологична лаборатория, изпращана някога в Космоса. Той е оборудван със свръхмощна камера, разработена от лабораторен консорциум.

Малко след кацането си роувърът изпрати и първите черно-бели снимки от повърхността на планетата. Една от тях показва собствената му сянка върху каменистото място на кацане.

"Просто е фантастично. Нямам търпение да включим всички инструменти през следващите дни и седмици и да започнем да събираме данни. И по-конкретно, през следващите дни, като сваляме снимките и данните от микрофона от самото спускане, ще получим представа какво точно е било", добавя Лори Грейз от НАСА.

Роувърът ще прекара на Червената планета най-малко две години, през които ще проучва местните скали в търсене на следи от древен живот. Той ще събира и мостри от камъните и скалите, които ще бъдат донесени на земята за анализ.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари