АБСУРД НА ЛЕТИЩЕТО: Техниката за електронен контрол е неизползваема

0
Нещо повече - на път е да спре да функционира изцяло, защото няма кой да я поддържа
Нещо повече - на път е да спре да функционира изцяло, защото няма кой да я поддържа Видео: NOVA

Вместо три автоматични гишета, най-често работи само едно

Техниката за електронен паспортен контрол на Летище София е неизползваема. Нещо повече - на път е да спре да функционира изцяло, защото няма кой да я поддържа, предава NOVA.

Ако сте гражданин на Европейския съюз и пътувате с паспорт, можете да избегнете опашките като ползвате техниката за електронен контрол. От пет години такава апаратура има и в България. Но в най-добрия случай, вместо трите автоматични гишета, работи само едно.

Техниката на летището е купена с европейски пари, струва половин милион лева и от 2016 г. вече е извън гаранция. Оттогава прогресивно спира да работи, а поддръжката се оказва ничий ангажимент.

70 хиляди лева годишно, предвидени именно за поддръжката, вероятно не са достатъчно привлекателни и обявените обществени поръчки не се провеждат поради липса на кандидати.

„В момента никой не поддържа тази техника. Към настоящия момент се поддържа от колегите на летището. 33 хиляди от началото на годината са преминали през електронното гише - само от едното”, каза старши комисар Бисер Костадинов, заместник-директор на „Гранична полиция”.

Договорът с австрийската фирма, изградила системата, е сключен без да е ясно кой ще поправя апаратурата след гаранционния период. А междувременно компанията вече няма представители у нас.

Три различни фирми са изградили системите за електронен паспортен контрол на летищата в София, Варна и Бургас. Техниката на морските летища работи и все още е в гаранция.

България е длъжна да ползва амортизираната техника на Летище София поне още една година, защото покупката е финансирана по европроект. Поддръжката ще бъде договорена най-рано в края на тази година, обясниха експертите.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари