7 удивителни факта за спермата

2
Ето някои неща за спермата, които може би не сте знаели
Ето някои неща за спермата, които може би не сте знаели

Всички знаем, когато един мъж еякулира, освобождава милиони сперматозоиди. Въпреки големите количества, само един може успешно да оплоди яйцеклетка. Сперматозоидите живеят бързо и умират млади. Мъжете постоянно произвеждат, тъй като краткият живот на клетките изисква да бъдет заменени.

Вижте още някои неща за спермата, които може би не сте знаели.

1. Има разлика между "сперма" и "семенна течност".

Спермата и семенната течност погрешно са използвани като взаимозаменяеми, но те не са едно и също вещество. Спермата всъщност е част от семенната течност, която е белезникава, вискозна течност, освобождавана от пениса.

2. 90% от спермата е деформирана.

Не всички сперматозоиди са създадени равни. Сперматозоидите могат да имат множество дефекти в главата или опашката, две глави, две опашки и т.н. Тези дефекти могат потенциално да навредят на способността на сперматозоидите да достигнат и оплодят яйцеклетката, но това не означава, че мъжете са безплодни. Нормалният сперматозоид има овална глава и дълга опашка.

3. Спермата е студена.

Един мъж може да е разгорещен по време на оргазъм, но тестисите му остават хладни. Те са с няколко градуса по-хладни от останалата част на тялото. Тази температура е необходима на сперматозоидите, за да стоят охладени.

4. Сперматозоидите идват в два пола.

Не всички сперматозоиди са хромозомно мъжки. Някои сперматозоиди носят хромозома X, а други - Y. Въпреки това "женските" сперматозоиди са по-силни от мъжките. Това означава, че вероятността от забременяване от женски сперматозоид е по-голяма от мъжки.

5. Нужни са 2 месеца за производство на сперматозоиди.

На един мъж може да му отнема секунда да освободи 1500 сперматозоиди, но са нужни месеци те да узреят в тестисите. Този цикъл отнема около два и половина до три месеца, за да са напълно узрели сперматозоидите.

6. Един тестис може да произведе достатъчно сперма за зачеване.

Мъжете с един тестис могат да бъдат също толкова плодовити, колкото такъв с два. При мъже с отстранен тестис рядко се наблюдава намаляване на спермопроизводството. В повечето случаи плодовитостта на мъжа не е засегната.

7. Мъртъв сперматозоид може да направи здраво дете.

Ин витро оплождането дава възможност да се използват мъртви сперматозоиди, за да създадат здрав плод. Обикновено при този метод лекарите ръчно съчетават яйцеклетка и сперматозоиди в лаборатория, след което го вкарват в матката.

Източник: framar.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари