1150 години от успението на Свети Кирил Философ

1

Областният управител на област Русе г-н Галин Григоров отправи поздравления към създателя на комплекса „Двор на кирилицата“ г-н Карен Алексанян.

Поводът е отбелязването на 1150-та годишнина от успението на равноапостолния учител Свети-Кирил Славянобългарски, наричан още Философ и приеман за покровителя на Европа.

В изпратения поздравителен адрес от името на областния управител до г-н Алексанян се казва:

„…Използвайки повода, бих искал отново да засвидетелствам уважението си към Вас за неуморния устремен към развитие на родната култура!...

Бъдете пример за все повече хора, бъдете пример за човек на доблестта и честта!...“

Годишнината беше почетена вчера на 14 февруари в „Двора на Кирилицата“ в гр. Плиска.

Началото на събитието беше поставено пред паметника Св.Св. Кирил и Методий, чийто автор е скулпторът Бехчет Данаджъ, реализирал над 30 скулптури в страната и чужбина.

Тържествената програма включваше още музикални изпълнения и рецитал на стихотворения по случай празника, като специално внимание беше отделено и на родолюбивата беседа на тема "България – Родината на Кирилицата", която беше водена от проф. Анчо Калоянов. По време на лекцията професорът от Великотърновския университет представи интересни факти, свързани с живота и делото на Св.Цар Борис I Покръстител Български, а също и огромната му роля за създаването, налагането и разпространението на свещената азбука.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари