100 километра магистрала само за велосипеди

0
Германия планира да построи истинска магистрала само за велосипедисти
Германия планира да построи истинска магистрала само за велосипедисти

Германия планира да построи истинска магистрала само за велосипедисти.

Тя ще свързва 10 града. Целта е да се извадят от автомобилните магистрали около 50 000 автомобила, а колоезденето да привлече нови хиляди почитатели като стане по-безопасно и лесно. Веломагистралата ще бъде дълга около 100 км и ще свързва Хам с Дуисбург.

Идеята е от 6 години, когато само за един ден беше затворена магистралата между Дуисбург и Дортмунд. Тогава повече от три милиона колоездачи превзеха пътя. Миналия декември между Мюлхайм и Есен в Рурска област беше открита първата магистрала за велосипеди в Германия. Сега е одобрен проектът за 100 км втора веломагистрала, наречена Radschnellweg (бърз велосипеден път).
Предвидено е велосипедистите да са отделени изцяло от пешеходците. Магистралата има подлези и надлези, тунели и осветление. Широчината й е 4 метра.

Очаква се новият велосипеден път да има голям успех, защото в Германия стават все по-популярни електрическите велосипеди. Това няма да бъде последната велосипедна магистрала в Германия. Сега проучвания за подобни пътища правят властите в Берлин, Мюнхен и Нюрнберг.

Германците не са първи в строителството на подобни транспортни съоръжения. В Холандия има велосипедни магестрали от 10 години и те непрекъснато се разширяват. Подобно е положението и в Дания. В Норвегия скоро ще се появи велосипедна магистрала свързваща 10 града.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари