10 милиона лева за Слави, ако спрат шоуто му

0
Би Ти Ви натискат Трифонов за нов договор, искат да стане само развлекателно предаване, без никаква политика
Би Ти Ви натискат Трифонов за нов договор, искат да стане само развлекателно предаване, без никаква политика Снимка: Пламен Кодров

10 милиона лева неустойка!

Толкова ще трябва да плати Би Ти Ви на Слави Трифонов, ако спре шоуто му.

В момента телевизията натиска Трифонов да подпише анекс към договора си с телевизията.

Новите условия на Би Ти Ви са предаването на Слави да бъде само и единствено развлекателно и по никакъв начин да не се намесват политически теми. Това издават хора от екипа, допълвайки, че Би Ти Ви са категорични в решението си и искат колкото може по-скоро новоподписаният договор да е факт, твърди "България Днес".

Решението на телевизията е след поредния скандал около "Шоуто на Слави". Във вторник вечерта предаването беше свалено от ефир и бе излъчен стар епизод от Йордановден с водещ Иво Сиромахов. Причина за свалянето е участието на журналиста Васил Иванов като гост в шоуто. Ден по-рано Иванов обяви, че напуска Нова тв заради цензура и се закани пред Дългия да разкаже всички подробности около решението си да напусне телевизията.

Би Ти Ви иска да има нов договор, защото ако самолично спре предаването на Слави, ще се наложи да му плати около 10 милиона лева неустойка, разкриват пред "България Днес" източници запознати с взаимоотношенията между Дългия и Би Ти Ви.

Миналата есен Дългия и Би Ти Ви подновиха договора си за нови две години, твърдят запознати. Така в случай че сега шоуто бъде свалено по тяхна вина, от телевизията са длъжни да плащат за непроизведените епизоди до края на другото лято, когато свършва тв сезонът. Това на практика е цяла година, в която Слави и екипът му ще получават пари, дори и без да работят. Отчетът на фирмата на дългия "Седем осми" показва, че за миналата година те са прибрали от Би Ти Ви 9,7 млн. Лева, за да показват всяка вечер шоуто. Подобна се очаква да бъде и сумата за тази, обясняват хора от телевизията.

В договора между Трифонов и телевизията има специални клаузи, защитаващи и двете страни, твърдят запознати. Ангажиментите на Слави са предаването му ежедневно да поддържа висок рейтинг, чийто минимум е предварително закован. С това Би Ти Ви си гарантира достатъчно приходи от реклами, които да покрият плащаните сериозни суми за всеки епизод и отделно немалка печалба. В случай че зрителският интерес намалее при отделни излъчвания, са предвидени и глоби за Дългия. При по-продължителен период в спад на гледаемоста телевизията има право да прекрати автоматично договора с Дългия.

Очаквано санкции има и за телевизията, в случай че реши да свали „Шоуто на Слави“ по свое желание. Според запознати специалната клауза предвижда в този случай на Дългия да се платят всички дължими суми до края на договора му с телевизията. Независимо че епизодите от шоуто няма да се излъчат. Макар от Би Ти Ви на два пъти да настояват Иванов да не бъде канен, участието му става факт, а шоуто е записано предварително. Половин час преди излъчването от телевизията вземат решение да го свалят и пуснат старо предаване на негово място.

Подобна съдба имаше и друг епизод на шоуто от края на март. Повод за цензурата тогава стана писмо, изпратено от Дългия към новивите депутати с двуседмичен ултиматум да приемат промените в Изборния кодекс, гласувани на референдума. В противен случай Трифонов заплашваше с масови протести.
Самият Слави обяви на пресконференцията си вчера, че ще прави предавания и ако Би Ти Ви му ги спира, след три подобни случая има право да прекрати договора заради "системно спиране на предаването". Дългия обяви, че в предаването си вчера ще пусне разследване за лидера на Патритичния фронт Валери Симеонов и очаква то да бъде спряно. Според близки до водещия той ще прави само предавания, които телевизията не иска да пуска. След като предаванията му бъдат спирани, това ще даде повод на Дългия да настоява за предсрочно прекратяване на договора по вина на телевизията с мотив.

Отказах да работя и в Би Ти Ви

"Имах разговори с Би Ти Ви, но  отказах да работя и в тази телевизия."

Това обясни журналисът Васил Иванов, който преди два дни заяви, че напуска Нова тв. Като причина той изтъкна, че му е налагана цензура

"Правя по няколко предавания на месец, но те състемно не се излъчват. Казват ми, че са "дълбоко във фризера". Не ми дават да разследвам кметове, които изпълняват скадални обществени поръчки. Повече от година само ходя на работа, без да правя нищо. Взимам си заплата, но накрая ми писна всеки мой материал да не бъде излъчван. Реших да говоря при Слави Трифонов, но и телевизията, която излъчва неговото предаване, го спря", каза Иванов.

Според разследващия журналист той е нарочен от шефката си Дарина Сарелска. Иванов изтъкна, че тя е "къртицата" в екипа.

"Когато правех материал за кмета на село Неделино, той винаги бе една крачка пред мен. Накрая ми казаха, че в екипа има къртица и това е точно Дарина Сарелска", сподели Иванов.

Източник: България Днес
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари