Защо 1 милион българи нито работят, нито учат?

0
Преди 3-4 години неработещите и неучещите у нас бяха 300-350 хиляди. Ръстът е огромен, коментират експерти по човешки ресурси
Преди 3-4 години неработещите и неучещите у нас бяха 300-350 хиляди. Ръстът е огромен, коментират експерти по човешки ресурси Видео: NOVA

Експерти коментират защо 1 милион българи нито работят, нито учат

Само преди 20 години влизането в  университетите беше трудно, конкуренцията сериозна, а подготовката – плод на много усилия. Всичко това в името на престижна специалност, с която да си гарантираме добре платена работа, а от там и достоен живот. Днес всеки може да учи, каквото поиска. Пред доста от престижните преди специалности обаче няма път към добре платена кариера. Стартовата заплата за хората без опит е недостатъчна, за да крепи достойнството на младостта, а в много от случаите, развитието, което бизнесът предлага, е повече обидно, отколкото мотивиращо.

Темата за образованието и възможностите за реализация коментираха по NOVA

Преди 3-4 години неработещите и неучещите у нас бяха 300-350 хиляди. Ръстът е огромен. Моите очаквания бяха, че с увеличението на заплащането, като средното е 1700 брутно, младите хора ще търсят бърза реализация. Има много скрити фактори в тази стряскаща цифра. Вероятно част от тях се замиват с криптовалути, работят дистанционно или имат свой бизнес. Има сив сектор , който е около 16%”, каза Георги Първанов, HR експерт, член на УС на Българска конфедерация по заетостта.

„Смятам, че много хора около мен се занимават активно, за да се развиват, но никога няма да можем да заличим процента на тези, които нямат мотивация. Нямам представа как се издържат. Винаги има фирми, които ще те оценят. Скъсала се е връзката между училище и работа. В учебните заведения не те учат как да си търсиш добра работа”, коментира Ния Василева от организация „Младото поколение в действие".

Има тенденция младите хора да разчитат повече на родителите си. Има нещо вярно, че условията на Запад са една идея по-добри – по-висока заплата, социални придобивки”, каза Нели Стоилова, член на „Еразамус Сстюдънт Нетуърк”.

Според Първанов COVID-19 също е променил ситуацията.

Заради пандемията бройката на върналите се българи е много по-голяма от на тези, които напускат страната. Бизнесът предлага все повече атрактивни възможности. Пазарът сега се доминира от търсещия работа, а не от работодателя. Факт е, че има огромна инфлация и животът става по-тежък”, поясни той. Според него създаването на подобен регистър е чудесна идея.

Той предвижда възможност на хората, които са вътре да им се верифицира опит, познания и умения. В него не видях участие на частните агенции за подбор на персонал. Ограниченият достъп до базата данни обаче ограничава възможностите на хората за работа”, каза още Първанов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    6
    2 до 5
    На теория си прав, но на практика се получава друго - държавата им пълни гушите по всякакви начини като се започне с това, че поема социалните плащания на работниците примерно за година до вноса на работна ръка от страни, по-закъсали от нашата, та да си оправят положението с работната ръка или си затваря очите, когато за същите заплати работниците се трепят по 12-16 часа. Да не говорим, че постоянно раздава разрешителни за нови предприятия в Русе, при условие, че и сегашните работят с неокомплектован личен състав. Но каквато държавата, такива и "бизнесмените". То и няма как от тъпа мутра или ченге да стане читав предприемач.
  • 5
    5
    Георги
    Радвам се че не искат да работят Само това е пътят да се вдигнат заплатите ,в най бедната европейска държава .Посочената средна заплата не показва реално ситуацията .Средна, като се вкарат,, ниските,, заплати на депутатите,на други хрантутници,на шефовете крадци робовладелци на чов.труд,за без пари .Ами как да имат стимул да работят младите .То работещите от средно поколение българи ,не виждат смисъл да работят ,пък камо ли по младите.С тези цени на хран. и други стоки мин.надница на ден ,не по ниска от 70,80лв.т.е. на месец 1600=1800лв.нетоРеално в провинцията средната заплата е към 900,1000,лв т е.трябва да са двойно по високи,но няма скоро как да стане .Затова няма да има и достатъчно млади работещи ,ще има голямо текучество ,и ще я карат през пръсти ,без да им пука, дали шефа ще им посочи портала.
  • 14
    4
    Знаещ
    1 милион българи нито работят, нито учат, защото не са българи, а цигани. И сигурно издържаме още поне 40 - 50 000 мангала по затворите в България. А за българските деца и пенсионери все няма пари, нали не са цигани...
  • 16
    3
    Гражданин
    От тези 1 милион, я има 100 000 българи ! Всичко останало са цигани !! Издържа ги държавният бюджет с инвалидни пенсии....Още по-зле ще става !
  • 21
    2
    русенец
    Къде в провинцията сте я отчели тази заплата от 1700 лева средно и то за млади специалисти? :)
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари