Свалиха председателя на парламента в Черна гора

0
Вотът беше предшестван от дълги часове разгорещени дебати и взаимни обвинения
Вотът беше предшестван от дълги часове разгорещени дебати и взаимни обвинения Снимка: ЕПА / БГНЕС

Алекса Бечич беше най-младият председател на парламента в историята на Черна гора, а както той самият отбеляза - и в Европа

Парламентът на Черна гора днешно извънредно заседание гласува отстраняването на председателя на институцията Алекса Бечич. с 43 гласа "за" от общо 79, съобщава БТА.

Вотът беше предшестван от дълги часове разгорещени дебати и взаимни обвинения.

"Осигуряването на стабилно парламентарно мнозинство и на две трети подкрепа за изборите в съдебната система изисква здравословен диалог и най-широк консенсус от качествени кадри, а не политическа търговия в ущърб на държавата", каза Бечич преди заседанието. В залата той нарече решенията на своите опоненти "прекрояване на волята на избирателите".

Алекса Бечич беше най-младият председател на парламента в историята на Черна гора, а както той самият отбеляза - и в Европа.

От УРА на Дритан Абазович - партията, която лансира идеята за правителство на малцинството и предизвика вот на недоверие към премиера Кривокапич, обясниха, че Бечич е бил против тези решения и няма как да работят с него.

Деблокиране на институциите и членство в Европейския съюз - това бяха основните мотиви в изказванията на политическите сили, които поискаха смяната на председателя на парламента.

"Тази власт падна още в Цетине", бе друг акцент в изказванията.

"Демократична Черна гора" - партията на Бечич, нарече днешния вот "лош филм" и официализиране на коалицията с ДПС на Джуканович, която беше отстранена през 2020 г. от избирателите след 30 години власт.

"Няма да участваме в управлението", каза днес в интервю за "Дойче веле" президентът Мило Джуканович. Черна гора трябва да да получи отговорно правителство и Демократичната пария на социалистите (ДПС) ще окаже подкрепа на правителството на малцинството - при определени разумни политически условия, отбеляза той. И още: "Ние ще подкрепим всяко правителство, което ще запази гражданския и светския характер на Черна гора, ще насърчава мултиетническата демокрация и ще допринесе за динамично икономическо развитие, така че Черна гора да бъде част от Европейския съюз."

"Формирането на ново правителство е отговорност на черногорските политически участници. Вярваме, че това ще се случи без ненужно забавяне", каза междувременно говорителят на Европейската комисия Ана Пизонеро. По думите ѝ Европейският съюз очаква от всяко правителство в Черна гора да отговори на очакванията на гражданите за напредък в процеса на присъединяване към ЕС.

Политическият коментатор Стефан Джукич отбеляза вчера пред "Виести", че единственото хубаво нещо със сигурност е, че "свикваме със смяната на управлението, както и с това, че в дългосрочен план никой няма да има абсолютна власт в държавните институции".

Политическата криза в Черна гора продължава. Ако партиите не се споразумеят за ново правителство, страната ще тръгне към предсрочни избори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари