ЕС създава общ здравен съюз

0
Франция, която е шестмесечен председател на ЕС до края на юни, се стреми да се възползва от сътрудничеството в областта на здравеопазването, породено от съвместния подход за справяне с пандемията от коронавирус през последните две години
Франция, която е шестмесечен председател на ЕС до края на юни, се стреми да се възползва от сътрудничеството в областта на здравеопазването, породено от съвместния подход за справяне с пандемията от коронавирус през последните две години Снимка: Gettyimages

Ще има съвместно закупуване на някои медицински продукти и борбата с редките болести на европейско равнище

ЕС, под председателството на Франция, стартира инициатива за общ "здравен съюз" със съвместна декларация, заяви френският министър на здравеопазването Оливие Веран, предаде NOVA

Текстът ще бъде наречен "Декларацията от Гренобъл" по името на френския град, където министрите на здравеопазването на ЕС проведоха среща, за да обсъдят амбициите си за по-тясна координация.

Франция, която е шестмесечен председател на ЕС до края на юни, се стреми да се възползва от сътрудничеството в областта на здравеопазването, породено от съвместния подход за справяне с пандемията от коронавирус през последните две години, по-специално чрез закупуване на ваксини.

"Вярвам, че Европейският съюз може да се превърне в световен шампион в областта на общественото здраве", ако преодолее противоречията между пазарните съображения и системите за обществено здравеопазване, заяви Веран пред журналисти.

Съвместното закупуване на някои медицински продукти и борбата с редките болести на европейско равнище би трябвало да донесат ползи, каза той.

За тази цел Декларацията от Гренобъл, която той изрази надежда, че ще бъде подписана "в близките дни, ще бъде основополагаща декларация за здравния съюз в Европа".

Комисарят по здравеопазването на ЕС Стела Кириакидес, която присъстваше на срещата, нарече стъпката на Франция "силен тласък към истински европейски подходи, когато става въпрос за нашите действия в областта на здравеопазването". И тя, и Веран подчертаха също, че макар ЕС да е постигнал напредък в превръщането на пандемията от коронавирус в по-управляем проблем главно благодарение на ваксинациите, няма място за самодоволство.

"Твърде рано е да се смята, че пандемията е ендемична", каза Веран, като направи завоалирана препратка към страни като Испания, които се стремят да мислят за справянето с Ковид като за по-малко сериозни ендемични заболявания като сезонния грип. "Нищо не ни позволява да кажем точно сега, че някъде по света няма нов вариант, който е по-опасен от щама Омикрон, който сега доминира в Европа", каза той.

Веран заяви също, че по друг въпрос - нарастващата резистентност към антибиотиците, които се използват често в селското стопанство и са причина за стотици хиляди смъртни случаи - Франция възнамерява да използва председателството си на ЕС, за да предприеме действия.

Той заяви, че на 7 март в Париж ще се проведе конференция "Едно здраве" с участието на министрите на здравеопазването и земеделието на ЕС по този въпрос.

"Не можем да се справим с антибиотичната резистентност само от позицията на министрите на здравеопазването", каза той и добави, че "също така е необходимо да се намали употребата на антибиотици при животните".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    любопитен
    Идеята е добра, ако искаме да си върнем предния нормален живот трябва да бъдем единни. Как вече в редица държави /Дания, Норвегия, Чехия, Малта, Испания/ успяха да си върнат нормалния живот. С идеята "аз си преценям" ще продължим да вегетираме. Ще продължим да плащаме болнички дни на карантинирани хора, ще продължим да плащаме лечението на заболелите, ще продължат да умират хора. И то не сто годишни дъртаци, както веднага ще кажат антиваксърите. Умират и млади хора, в разцвета на силите си. Аз не съм съгласен с моите пари да плащам за ината на антиваксърите. Тези пари са необходими за друго - да се повишат детските добавки, да се увеличат пенсиите, да се вдигнат въобще доходите на и без това бедния ни народл Не сме дорасли за свобода, защото свободата я разбираме като свободия. Не виждате ли че има противоречие на права - правото на живот и на здраве на една част от хората, срещу правото "да преценят" на другата част. И понеже знам, че сега ще бъда оплют, ще кажа само един факт - мой колега, здрав, як, няма 40 години, активен спортист се разболя през 2020 година. После се ваксинира с 2 ваксини. И точно когато искаше да си сложи бустерната доза го докопа Омикрона. Изкара го съвсем леко и непрекъснато работеше от къщи. Цялото му семейство - също ваксинира с две ваксини го изкараха по същия начин, понеже той успя да ги зарази. Единствено техни родственици /присъствали също на коледното събиране/, които са били с бустерна доза - те не се разболяха. Нещо да кажете?? Оставям ви да "преценяте"!!
  • 5
    1
    BG exit
    Здравния фашизъм няма да ви се получи. Крайно време е България да напусне милиардерско-чифутските организации!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари