Белият дом предупреди, че Русия може да се готви да използва химическо оръжие в Украйна

0
Отхвърлиха твърденията на Москва, че в Украйна е била разработвана незаконна програма за химически оръжия.
Отхвърлиха твърденията на Москва, че в Украйна е била разработвана незаконна програма за химически оръжия. Снимка: ЕПА / БГНЕС

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън предупреди, че Русия може да се готви да използва химическо или биологично оръжие в Украйна

Същевременно говорителката на Белия дом Джен Саки отхвърли твърденията на Москва, че в Украйна е била разработвана незаконна програма за химически оръжия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви вчера, че Русия иска САЩ да обяснят пред света защо са подкрепяли военна биологична програма в Украйна.

Киев отхвърля твърденията за подобна програма, а Пентагонът ги определя като абсурдни, отбелязва Ройтерс.

Говорителката на Белия дом определи твърденията на Москва като "нелепи" и каза, че те може да са част от опит на Русия да подготви почвата за това самата тя да използва подобни оръжия за масово унищожение в Украйна.

Всичко това е очевидна маневра на Русия, за да опита да оправдае бъдещи предварително планирани, непредизвикани и неоснователни атаки в Украйна, написа в Туитър Джен Саки. Сега, след като Русия отправи тези фалшиви обвинения, а Китай изглежда оправдава тази пропаганда, всички ние трябва да бъдем нащрек за възможна употреба на химическо или биологично оръжие в Украйна от страна на Русия или за създаване на фалшив претекст.

Международната общност отдавна смята, че Русия е използвала химическо оръжие при опитите за убийство на врагове на Путин, като Алексей Навални и бившия шпионин Сергей Скрипал. Русия също така подкрепя режима на сирийския президент Башар Асад, който е използвал химическо оръжие срещу собствения си народ по време на продължаващата повече от десетилетие гражданска война.

Запитан от руски журналист за твърденията на Москва, Стефан Дюжарик - говорителят на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, каза, че ООН не разполага с доказателства за оръжия за масово унищожение, които да са се произвеждали в Украйна.

Русия твърди, че по време на военната си инвазия в Украйна е получила достъп до документи, доказващи, че в украински биологични лаборатории в близост до руската граница са се разработвали компоненти за биологични оръжия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    ??!!
    а що ли се сещам, че щатите май са единствените, които още не са си унищожили химическите оръжия, въпреки, че са страна по конвенцията за забрана! а точно те контролираха унищожаването на руските химоръжия?!?
  • 13
    2
    Нюланд
    А дали стана ясно, че Заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд е признала пред Сената, че имат в Украйна съоръжения за биологични изследвания - https://www.thecitizen.co.tz/tanzania/news/international/us-admits-there-are-biological-facilities-in-ukraine-3741878
  • 14
    1
    Да ви ЕПМ
    И това го говорят изродите, хвърлили две атомни бомби над мирно, цивилно и нищо не подозиращо население?!!! Дали в Хирошима и Нагасаки са забравили *загрижеността* и *хуманността* на американските отрепки?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари