Турция подкрепи Марк Рюте за генерален секретар на НАТО

0
Кандидатурата на премиера на Нидерландия е подкрепена също от САЩ, Великобритания и Германия
Кандидатурата на премиера на Нидерландия е подкрепена също от САЩ, Великобритания и Германия Снимка: EPA / БГНЕС

Кандидатурата на премиера на Нидерландия е подкрепена също от САЩ, Великобритания и Германия

Турция ще подкрепи премиерът на Нидерландия в оставка Марк Рюте за следващ генерален секретар на НАТО, предаде Ройтерс, цитирана от bTV.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган още в края на март проведе телефонен разговор с Рюте. Тогава е посочил, че Анкара ще подкрепи кандидат за нов шеф на НАТО въз основа на нейните очаквания и нужди, съобщиха от турското президентство.

Турция очаква новият ръководител на алианса за сигурност да обслужва нуждите и интересите на съюзниците по отношение на борбата с тероризма и да вземе предвид чувствителността на съюзниците извън Европейския съюз“, посочи Ердоган.

Мандатът на Йенс Столтенберг, който е бивш премиер на Норвегия, трябваше да изтече през октомври 2023 година, но след решение на държавите от НАТО той беше удължен с една година.

За мен е чест, че съюзниците от НАТО взеха решение да удължат мандата ми като генерален секретар до 1 октомври 2024 г.“, написа Столтенберг. В този период тече кампания за номинации. Сред спряганите беше и настоящият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, но вероятно тя ще бъде избрана за втори мандат в ЕК. САЩ, Великобритания и Германия одобряват кандидатурата на Марк Рюте.

Швеция също е сред страните членки на НАТО, които искат холандският премиер Марк Рюте да ръководи отбранителния съюз след изтичането на мандата на генералния секретар Йенс Столтенберг през октомври, съобщи правителството на скандинавската страна в четвъртък.

Марк Рюте е мъдър лидер със солиден опит“, каза в изявление премиерът на Швеция Улф Кристерсон.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари