Средната заплата в Русе надхвърля 1800 лева

3
Средната заплата в България расте, но разликите остават
Средната заплата в България расте, но разликите остават Снимка: Dunavmost

Средната заплата в България расте, но разликите остават

Според последните данни на Националния статистически институт (НСИ), средната работна заплата в България продължава да расте, достигайки 2198 лева през първото тримесечие на 2024 г. Това представлява увеличение от 3,5% спрямо края на миналата година и почти 17% на годишна база.

Разликите в заплащането се задълбочават

Въпреки общия ръст, разликите в заплащането между различните сектори и региони остават значителни. Най-високи средни заплати се наблюдават в секторите "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" (над 5200 лева) и "Финансови и застрахователни дейности" (почти 3400 лева). В същото време, най-ниско платени са работниците в "Хотелиерство и ресторантьорство" (малко под 1400 лева) и "Селско, горско и рибно стопанство" (1500 лева).

Регионални различия

Регионалните различия също са сериозни. Най-високите средни възнаграждения са в Югозападния район (2760 лева), докато най-ниските са в Северозападния район (1714 лева). Вътрешнорегионалните различия също са големи, като например в Югозападния район Благоевград отчита най-ниската средна заплата в страната (1435 лева).

В Русе средната заплата вече надхвърля 1800 лева и вече е 1847 лева, докато в столицата тя е скочила над 3000 лева.

Данните на НСИ разкриват както положителни тенденции, така и сериозни предизвикателства пред българската икономика. От една страна, ръстът на средната заплата е добра новина за работниците. От друга страна, големите различия в заплащането между секторите и регионите са тревожни и изискват внимание от страна на политиците.

Необходимост от реформи

За да се преодолеят тези различия и да се постигне по-балансирано икономическо развитие, са необходими реформи в образованието, инвестиции в инфраструктурата и насърчаване на предприемачеството в по-слабо развитите региони. Само така може да се гарантира, че всички българи ще се възползват от икономическия растеж на страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    14
    До 13
    Ти си най обикновено общинарско тролче, което знае и може единствено да ближе правилните задници и да поства малоумни опорки. Заплащането на труда в Русе е трагично, затова и много наистина знаещи и можещи хора отдавна се изнесоха от тук.
  • 0
    13
    царе сме
    Да броим чуждите пари! Хайде, изброй моите, вземам много над средната щото знам и мога! Когато си договаряш възнаграждението трябва да имаш какво да предложиш, иначе вземаш това което ти дават, ако ти дават без да ставаш! Някой знае ли каква принадена стойност създава с труда си и на тази база да иска или да си трае?!?
  • 6
    12
    Малка сметка
    На Пенчо Милков заплатата ако е 6000.00 лева, а на чистачката на Пенчо Милков заплатата е 2.0 лева, то средната заплата е 3001.00 лева. Ама Пенчо Милков е Доктор на Юридическите Науки. Но, последният е разведен, и живеещ на село. Абе сметки някакви.
  • -3
    11
    средна заплата
    Чистата ми заработка е над средното бруто за града и не съм единствен във фирмата, така че би трябвало тези данни да отговарят на реалността!
  • 6
    10
    работник
    Във фирмата работят четирима, които получават по 1000 лв. и шефа взема 6000 лв, а средната заплата на всички е 2000лв.Това е средната заплата в Русе.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари