Съдия Галена Дякова изнесе лекция пред ученици от СУ „Христо Ботев“

1
По време на срещата бяха споделени специфични особености на административното право
По време на срещата бяха споделени специфични особености на административното право Снимка: Административен съд - Русе

По време на срещата бяха споделени специфични особености на административното право

Съдебна власт в България, функции и структура на съдебната система, особености на общите и специализираните съдилища. Това бяха част от темите, които съдия Галена Дякова представи днес пред ученици от Х клас на СУ „Христо Ботев“ в рамките на Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ на ВСС и МОН.

По време на срещата бяха споделени специфични особености на административното право и отговорността, която ненавършилите пълнолетие носят по смисъла на закона. Коментирани бяха често срещани житейски ситуации, в които се изискват минимални правни познания. Дискутирани бяха възможностите за съдействие от компетентните административни органи и защита по съдебен ред, съобщават от Административния съд в Русе.

В рамките на инициативата учениците посетиха съдебна зала и се запознаха с функциите и задълженията на всяка от страните в съдебния процес.

В края на срещата за нуждите на училището съдът предостави дарение от художествена и мотивационна литература, 30 печатни издания на Конституцията на Република България, както и рекламни брошури и дипляни за Образователната програма, осигурени от Висшия съдебен съвет.

Цикълът от лекции, който съдът осъществява в рамките на Програмата, ще продължи до края на втория учебен срок.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари